Na današnji dan: Poginuo Toše Proeski

U bitci kod Leipziga koalicija šest sila je nanijela težak poraz Napoleonu Bonaparteu. Bila je to najveća evropska bitka do Prvog svjetskog rata u kojoj je sudjelovalo više od pola miliona ljudi

Na današnji dan: Poginuo Toše Proeski

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1663. - Rođen princ i austrijski vojskovođa Eugen Savojski. Tokom njegovog napada na Sarajevo, grad je opljačkan i zapaljen. Preminuo je 21. aprila 1763. godine.

1793 . - U Parizu giljotirana francuska kraljica Marija Antoaneta. Smatra se jednom od najomraženijih francuskih kraljica. Revolucionarni sud, ipak, je osudio na smrt zbog različitih zločina i prekršaja.

1813. - U bitci kod Leipziga koalicija šest sila je nanijela težak poraz Napoleonu Bonaparteu. Bila je to najveća evropska bitka do Prvog svjetskog rata u kojoj je sudjelovalo više od pola miliona ljudi. Time je Napoloenova moć slomljena, te je iduće godine prisiljen na abdikaciju i protjeran na Elbu.

1854. - Rođen književnik Oscar Wilde. Poznat je njegov roman "Slika Doriana Graya", drame "Važno je zvati se Ernest", "Teško je biti idiot", priče "Slavuj i ruža", "Sretni kraljević", te mnoga druga. Preminuo je 30. novembra 1900. godine.

1886.- Rođen prvi izraelski državnik David Ben Gurion. Bio je predvodnik borbe za stvaranje Izraela. Preminuo je 1. decembra 1973. godine.

1927. - Rođen književnik Gunter Grass, autor romana "Limeni bubanj". Godine 1999. dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Preminuo je 15. aprila 2015. godine.

1940. - Nacistički general-guverner Hans Frank formirao je Varšavski geto, prostor koji je zauzimao oko 2,5 posto površine Varšave, a u koji je bilo smješteno oko trećina njenih stanovnika. Mjesec dana nakon toga geto je potpuno ograđen zidovima, bodljikavom žicom i stavljen pod nadzor SS-a.

1964. - Kina postala peta svjetska nuklearna sila.

2007. - U saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj preminuo makedonski pjevač Toše Proeski. Poznate su njegove pjesme "Pratim te", "Volim osmijeh tvoj", "Srce nije kamen" i mnoge druge... Povezane vijesti