Fotografije snimljene dronom: Istanbulske ljepotice Plava džamija i Aja Sofija (FOTO)

Fotografije su zabilježene u jutarnjim satima, a na njima je moguće vidjeti istanbulske ljepotice prekrivene suncem, kako se savršeno uklapaju u ostatak istanbulskog ambijenta.

sultan ahmet camii1.jpg
sultan ahmet camii2.jpg
sultan ahmet camii3.jpg
sultan ahmet camii4.jpg
sultan ahmet camii5.jpg

Fotoreporter Anadolu Agency (AA) je dronom zabilježio neobično lijepe fotografije dvije istanbulske ljepotice, Sultanhamedove džamije, poznatije kao Plava džamija i Aja Sofije, građevina koje su simbol grada na dva kontinenta.

Fotografije su zabilježene u jutarnjim satima, a na njima je moguće vidjeti istanbulske ljepotice prekrivene suncem, kako se savršeno uklapaju u ostatak istanbulskog ambijenta.

Sultanahmetova džamija koja je jedina džamija u osmanskoj arhitekturi sa šest munara, neizostavan je dio fotografija i razglednica Istanbula. Spada među znamenitosti grada Istanbula koja je nezaobilazna za turiste iz cijelog svijeta. Ime Plava džamije dobila je zbog plave boje koja preovladava na njenim pločicama i natpisima, a izgrađena je 1616. godine na naredbi osmanskog sultana Ahmeda I.

Na fotografijama se vidi Aja Sofija sagrađena u 6. vijeku, koju nekoliko stotina metara dijeli od Plave džamije. Nekada vizantijska crkva, potom džamije, a danas muzej, koji je također nezaobilazna stanica miliona turista koji posjećuju Istanbul.

Turski grad Istanbul, koji sa 14,8 miliona stanovnika čini 18,5 posto ukupnog stanovništva Turske, ujedno je i grad sa najvećim brojem džamija u ovoj zemlji. U ovom gradu nalazi se 3.362 džamije, a samo u istanbulskoj četvrti Fatih smješteno je 340 džamija 
Ovih dana se privode se kraju i radovi na džamiji Camlica u Istanbulu, koja će biti najveća džamija sagrađena u modernoj Turskoj. Povezane vijesti