Nove padavine u BiH do kraja sedmice

Jača kiša prognozira se za Hercegovinu, Krajinu, zapad i jugozapad Bosne, a očekuje između 30 i 80 litara po metru kvadratnom

Nove padavine u BiH do kraja sedmice

U dijelovima Bosne i Hercegovine zbog naglog otapanja snijega došlo je do izlijevanja rijeka, a prema prognozama nove količine padavina očekuju se do kraja sedmice i to najviše u Hercegovini, Krajini, zapadu i jugozapadu Bosne. 

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u srijedu neće biti obilnih padavina. Tokom noći očekuje se smanjenje oblačnosti.

U četvrtak se prijepodne više oblačnosti prognozira za Hercegovinu, zapad i jugozapad Bosne, a u ostalim područjima mala do umjerena naoblaka. Po kotlinama je izgledna magla ujutro. Novo jače naoblačenje sa juga očekuje se u drugoj polovini dana koje će krajem dana usloviti kišu. Jače padavine prognoziraju se u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne.

U petak takođe pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Obilnija kiša se prognozira za Hercegovinu - između 30 i 80 litara po metru kvadratnom. 

U subotu se jača kiša  prognozira za Hercegovinu, Krajinu, zapad i jugozapad Bosne, a očekuje između 30 i 60 litara po metru kvadratnom.

Uslijed naglog otapanja velikih količina snijega u BiH je došlo do porasta vodostaja u više rijeka i potoka, što je izazvalo plavljenje stambenih objekata i poljoprivrednih imanja, a najteža situacija je u Krajini. 

Nivo rijeke Une u Kostajnici i Kozarskoj Dubici prešao je kotu vanredne odbrane od poplave i u ovim opštinama proglašene su mjere vanredne odbrane od poplave.

 Povezane vijesti