" Na Drini ćuprija" GAZIVODE 24/2017

U serijalu programa "Na Drini ćuprija" govorićemo o jezeru Gazivode

" Na Drini ćuprija" GAZIVODE 24/2017

"Na Drini ćuprija" jezero Gazivode 24/2917

 

                                                  TRAGOM IBARSKOG TOKA DO JEZERA GAZIVODE

Piše: Ibro Mehmedović

Gazivode čekaju gazdu koji zna da pliva. Ova rečenica nije metafora nego istina: da bi bilo dobro da bude neki novi predsjednik opštine Tutin bude baš novi a ne polovni, kao što su se do sad ređali dvojica ljudi.

Istina je da svi znaju da prave planove i projekte, neznaju samo kako se štampaju pare, znaju valjda gdje se nalazi jezero Gazivode čija površina vode se nalazi jednim dijelom na teritoriji opštine Tutin, a još nismo čuli bilo kakve bar metaforične priče o ovom velikom društvenom bogatstvu.

Zbog toga u uvodu ove priče potrebno je da malo bliže opišemo o kakvom se bogatstvu radi i o kakvoj šteti zašto je tako zapušteno. Dakle, jezero Gazivode nije postalo gazija smrću Džemala Bijedića, stvarnog gazije koji je svojom harizmom kao predsjednik vlade one velike Jugoslavije doprineo da nakon projekta krene i izgradnja velikog korita jezera Gazivode.

Naime,Gazivode je do te famozne odluke kojom su ukroćeni svi vodotoci od izvora rijeke Ibar u Rožajama do tačke gdje se sada nalazi brana visoka 107 metara i hidroelektrana za koju se otimaju takozvani direktori iz unutrašnjosti Srbije, da rijeka Ibar ne teče od Srbije prema Kosovu.

Kosovo kroz ovu novu međunarodnu republiku koju je priznalo 107 država svijeta. Ne priznaju je samo vlast Srbije kojoj je taman danas istekao mandat, odnosno Tomislav Nikolić bivši predsjednik Srbije i Aleksandar Vučić, sada apsolutni predsjednik ove države.

ALI JEZERO GAZIVODE ČEKA NEKO BOLJE VREME!

Na Kolovratu Ibarske magistrale ovaj dragulj još nije ucrtan na turističkoj mapi Srbije. Umjesto turističkog dobra poznato je po velikom broju udavljenika, ovu priču svakako čuti odgovorni ljudi iz Tutina, jer ovde ne postoji nikakva struktura upravljanja jezerom i njegovim korišćenjem. Ovde nema nikakvih turističkih objekata. Ima samo vode na čijoj površini plutaju razni otpaci. Ne postoji nikakva služba za spašavanje i bezbjednost, nema turističkih objekata namjenjenih sportovima na vodi.

Jedino što je poznato, je da ovo jezero ima najveći profil od svih jezera u Srbiji. Dugačko je 24 km,  njegovu širinu još niko nije tačno izračunao. Smetnja za turistički razvoj ovog jezera je čini se, što Gazivode leži na kanjonu koji dodiruje tri države, odnosno četiri opštine: Zubin Potok na Kosovu, Novi Pazar i Tutin iz Srbije i Rožaje iz Crne Gore. Jezero Gazivode je uklešteno između, Rogozne, Ibarskog Kolašina i Draških planina.

Ova najveća vodena površina u Sandžaku imitira sliku morskog zaliva sa svojih 95 miliona kubnih metara vode. Savremeni putopisci su ga nazvali kapijom Sandžaka. Ovde se sastaju putevi koji dolaze iz Novopazarske kotline sa Pešterske visoravni  od pravca Rožaja te od Kosovske Mitrovice.

Ređaju se njegovim obalama predjeli čas divlji i surovi, čas pitomi i jedri pejzaži, što se blago uzdižu od jezera prema planinama. Sjenke visokih brda vječito miluju sitne zalive Gazivoda. Jezero Gazivode sa Ribarićem udaljeno je od Novog Pazara 25 km. a od Rožaja 40 km. i od Kosovske Mitrovice 50 km. Od sredine jezera manastir Crna Reka je udaljen samo 2 km. Ovo je čuveno lečilište bolesnika .

Ribariće kao raskrće međunarodnih puteva ima svega čega nema. Nema hotela, zdravstvene stanice telefonske mreže. Šta još nema teško je nabrojati. Bilo je planirano kao centar sportova na vodi pre svega. Tako lepote ovog jezera čekaju duže od 30 godina, kao deponija otpada sa osušenog dna drveća koje nije posječeno u koritu jezera.

 

 Povezane vijesti