Aktuelnosti iz zemlje i svijeta 5/2018

Druga sedmica operacije „Maslinova grana“

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta 5/2018

Druga sedmica operacije „Maslinova grana“

Can Acun

U Siriji se u posljednje vrijeme dješavaju birne stvari. Okončana je druga sedmica turske operacije u Afrinu koja je započeta u cilju uništavanja terorističkih gnijezda. Uz operaciju koja uspiješno i dalje traje, oformljavaju se i nove nadzorne tačke Turskih oružanih snaga kako bi se smanjile tenzije u Idlibu. Dješavanja na terenu utiču i na ulogu SAD-a u Siriji.

Operacija “Maslinova grana” će u regiji proizvesti domino efekat i odraziti se i na PKK/YPG i na drugim područjima. Stanovništvo u Mumbiću, Haseki, Raki i Deyr Ez-Zoru, gdje se također nastanila teroristička organizacija PKK/YPG je počelo pružati otpor. Stanovnıštvo Mumbića je svakako bilo ustalo na noge protiv YPG-a. U procesu pregovora u Astani trazenje rjeđenja od strane Turske sa Rusijom i Iranom u isto vrijeme utiče na to da SAD zbog svojih pogrešnih poteza u regiji bivaju sve usamljenije. Naročito dolazak Turskih oružanih snaga na strateški bitnu planinu El-Eys u okviru procesa prelaska u Idlib je Tursku dovelo u veoma čvrstu poziciju.

Operacija “Maslinova grana” je u toku uz napredovanje Vosjke slobodne Sirije i Turskih oružanih snaga. I pored poteškoća koje nosi sa sobom geografki položaj Afrina, TSK i Vojska slobodne Sirije velikom brzinom napreduju. Operacija je u stvari najveći uspijeh postigla na početku osvajanjem jednog po jednog brda pod terorističkom organizacijom. Time se slomila svijest  terorista YPG da budu apsolutna vlast i da su nepobjedivi.  Ovakva svijest je kod terorista oformljena podrškom SAD-a. Kao što je poznato, u regijama u Siriji koje su pod kontrolom YPG-a većinom žive Arapi i Turkmeni. Naročito nakon eliminacije ISIS-a u velikoj mjeri u toj regiji, počelo je preispitivanje od strane stanovništva o tome koliko je YPG legitiman.

Zajedničke akcije Turske i sirijske opozicije sastavljene od Arapa, Turkmena i Kurda stvorilo je alternativu u regiji. Svaki uspijeh koji se postigne u operaciji “Maslinova grana” u isto vrijeme još više ohrabruje Arape, Turkmene i Kurde u borbi protiv zuluma terorističke organizacije YPG. Međutim, “Maslinova grana” ne samo da čini daYPG bude usamljeniji, već čini da i SAD, koje sve ulažu u YPG, budu također usamljenije u regiji.  Mnoge izjave SAD-a o Turskoj i o operaciji u Afrinu pokazuju koliko su SAD zapravo haotične unutar sebe. To koliko američke institucije rade različito jedna od druge se vidjelo i kada je CIA na listu terorističkih organizacija uvrstila i YPG.

Proces u Astani pod garanterstvom Turske, Rusije i Irana u kome ne učestvuju SAD, vuče te iste SAD u „bezvrijednost i samoću u regiji. Politika SAD koje nastoje da jednu terorističku organizaciju unište drugom izazivaju nelagodnosti  u regiji. Stav YPG-a koji ugrožava cjelovitost države Sirije i planovi da SAD na granici oforme zaštitnu vojsku su kritikovani od strane Rusije, Irana i Turske.Amerika je došla u Siriju pod izgovorom da ostaje dok se sa YPG-om ne izbore protiv ISIS-a. Međutim, sada pravljenjem mnogobrojnih vojnih baza planiraju ostati u Siriji. Druga bitna stvar u Siriji je oformljenje izvidne tačke u Idlibu od strane TSK. Izvidna tačka na strateškom brdu El-Eys je veoma bitan korak po pitanju smanjenja tenzija u regiji.

Turska je u posljednje vrijeme, naročito u procesu pregovora u Astani došla u poziciju strateškog aktera i aktera koji donosi odluke kako u Siriji tako i u međunarodnom javnom mnjenu.Turska svoju čvrstu poziciju koristi sa jedne strane kako bi okončala ljudsku dramu u Siriji, a sa druge strane čini korake kako bi obezbijedila Siriji svjetliju budućnost.

Dolazak Turske na poziciju aktera koji donosi odluke potiče najviše od njene podrške sirijskom narodu. Dok je sa jedne strane primila 3 miliona Sirijaca, sa druge strane sa više aspekata pomaže da 4 miliona Sirijaca u Siriji prežive.  Povezane vijesti