Prljavi odnosi PKK/PYD-YPG-a i ISIS-a

Teroristička organizacija PKK/PYD-YPG miješajući pripadnike ISIS-a koje ne želi u svojim redovima u narod kojeg primorava na migracije, šalje u Tursku.

Prljavi odnosi PKK/PYD-YPG-a i ISIS-a

 

Terorističke organizacije PKK/PYD-YPG i ISIS su nakon međusobnih sukoba formirali odnose koji se zasnivaju na obostranoj koristi, što je potvrđeno u brojnim objavljenim izvorima.

Najkonkretniji primjer bliske saradnje i odnosa između PKK/PYD-YPG-a i ISIS-a su snimci prilikom osvajanja grada Rakke na kojima se vidi kolona vozila sa pristalicama ISIL-a koji prema dogovoru dvije strane napuštaju ovaj grad. Grad Rakka kojeg je ISIL nakon okupacije 15. januara 2014 godine proglasio takozvanom prijestolnicom, 17. oktobra 2017 godine je zauzet od strane PKK/PYD-YPG-a uz jaku kopnenu i vazdušnu podršku SAD-a i „Međunarodne koalicije“. Tokom zauzimanja Rakke prema dogovoru ISIL-a i PKK/PYD-YPG-a, pristalice ISIL-a su uz znanje SAD-a i međunarodne koalicije sigurno napustile ovaj grad i prešle u regije Markada, El Suvar i Deyr ez Zor. Vijesti u vezi ovog dogovora objavljene su od strane dopisnika BBC-a Quentin Sommervila i Riam Dalata.

Dogovor, koji je postignut između PKK/PYD-YPG-a i ISIS-a u Rakki prihvaćen je i od strane zvaničnika SAD-a i „Međunarodne koalicije“. Glasnogovornik Pentagona Eric Pahon je iznio tvrdnje da je dogovor imao za cilj zaštitu civila i dodao: „Ne posjedujemo uvijek zajedničko mišljenje sa našim partnerima ali poštujemo njihove napore da sami riješe svoje probleme“.

Isto tako glasnogovornik „Međunarodne koalicije“ pukovnik Ryan Dillon je na Twitteru objavio da ovaj dogovor „nije bio nikakva tajna“.      

Glasnogovornik SDG-a, paravana terorističke organizacije PYD/PKK koja djeluje u Siriji, Talal Silo, koji se 15. Novembra 2017 godine predao Turskoj, u izjavi za engleski Times je kazao da je ova organizacija ranije sličan dogovor postigla sa ISIL.om u Menbiću. Silo je kazao da je PYD/YPG pristalicama ISIL-a za 200 dolara prodavao propusnice da mogu preći preko teritorija pod njihovom kontrolom. Silo je kazao da je komandant SDG-a Šahin Cilo postigao dogovor sa SAD-a i da je pred samo zauzimanje Menbića dopušteno da 2 hiljade pristalica ISIL-a napuste grad i da im prema dogovoru između SAD-a i SDG-a osigurana bezbjednost od strane SDG-a i SAD-a da pređu u Džerablus. Talat Silo je kazao da je isti dogovor postignut ranije u Tabki na rijeci Eufrata i da je Šahin Cilo nakon razgovora sa Amerikancima dopustio bezbjedan prolaz pristalicama ISIL-a. Zbog toga možemo reći da PYD/YPG i ISIL posjeduju odnose koji se zasnivaju na obostranim koristima ovih terorističkih organizacija.

Talal Silo u izjavi za Anadolsku Agenciju je odgovorio na pitanje u vezi eksploatacije naftnih polja u Deyr ez-Zor i Haseke od strane PKK: „YPG i PKK su počeli sa eksploatacijom naftnih polja u Rumeylanu 2012 godine. Prvo su ovu naftu izvozili preko ISIL-a. Osoba koja se zove Ali Šeyr je odgovorna za finansijske poslove PKK živi u Kamišli. Direktno je povezan sa liderima PKK. On je zadužen za dogovor i potpisivanje naftnih sporazuma. I samo on zna koliki su prihodi. Ovo je jedna od tajni PKK. Ali Šeyr od 2012 godine prodaje naftu u inostranstvo. Oficir sirijskog režima el Katirci je najvažniji distributer nafte koju izvozi PKK. Čak su rekli da se ni Šahin Cilo ne može miješati u ove poslove. Izvoz nafte je velika tajna PKK. Ispitao sam šta se dešava i utvrdio da se novac od prodaje nafte uplaćuje na račune njima bliskih osoba u Libanu. Kasnije je novac slat na račune u Evropu. Sva imena na čije račune se uplaćuje novac su pristalice PKK. Radi se o ogromnom biznisu. Svaki dan nafta se prevozi sa više stotina naftnih tankera“.

Zbog toga je bilo veoma interesantno što je ISIS predao veliki broj strateških kota terorističkoj organizaciji PKK/PYD-YPG-u kada su krenuli u pravcu Deyr ez-Zor bez i jednog ispaljenog metka.

Prilikom napada PKK/PYD-YPG-a na istočni dio Deyr ez-Zora ova organizacija je ponovo postigla dogovor sa ISIS-om. Prema tekstu sporazuma, koji je u potpunosti objavljen od strane novinske agencije Qasioun, postignuto je primirje između PKK/PYD-YPG-a i ISIS-a. Nakon što je PKK/PYD-YPG prestao sa napadima na ISIS, pristalice ove organizacije su se povukle iz regije prema istoku Sirije, nakon čega je PKK/PYD-YPG u potpunosti zauzela grad Deyr ez-Zor.

Pored mogućnosti okupacije PKK/PYD-YPG-a u Siriji, vode se i veliki pregovori preko neprijateljstva ISIS-a i Turske. Trenutno je PKK/PYD-YPG oslobodio veliki broj pripadnika terorističke organizacije ISIS iz navodnih zatvora u Rakki i Deyr ez-Zori kako bi se borili protiv Turske. Čak iako pripadnici ISIS-a ne zauzmu aktivno učešće u aktivnostima protiv Turske, oni predstavljaju prijetnju za Tursku, jer se na razne načine infiltriraju u regiju Idliba i pokreta ¨Štit Eufrata¨ gdje su smješteni turski vojni faktori. Osim toga, pomenuti se od strane terorističke organizacije PKK/PYD-YPG koriste u antiturskoj propagandi na međunarodnoj areni kako bi se Turska i ISIS pokazali kao ¨saradnici¨.

Teroristička organizacija PKK/PYD-YPG je počela da iz zatvora u Afrinu oslobađa pripadnike ISIS-a kako bi se borili protiv Turskih oružanih snaga i Vojske za slobodnu Siriju koji vode operaciju ¨Maslinova grana¨. Pored toga, nove informacije u vezi ove teme pokazuju da PKK/PYD-YPG, kako bi iskoristio pripadnike ISIS-a koji više nemaju kuda otići, obećavajući im novi život, sa istoka rijeke Eufrata šalje ih u Afrin. Svjedoči se i da se pripadnici ISIS-a, koji se nisu vratili u rodnu zemlju a koji posjeduju kapacitet ratovanja, prisvajaju od strane PKK/PYD-YPG-a koji im obećava da će im imena biti izbrisana sa liste terorista ukoliko budu ratovali za njih. Korake koje je PKK/PYD-YPG poduzeo kako bi iskoristio teroriste ISIS-a je bitan sa aspekta spoznaje načina prelaska pripadnika iz jedne u drugu terorističku organizaciju. Ova situacija pokazuje da je PKK/PYD-YPG,  koji pod izgovorom borbe protiv ISIS-a dobija podršku od SAD-a i mnogih drugih evropskih zemalja, zbog svoje egzistencije i opstanka, spreman na dvoličnost i saradnju čak i sa prijetnjom.

U cilju etničkog čišćenja u okupiranim regijama i promjene demografske strukture regije, PKK/PYD-YPG primorava na migracije arapsku i turkmensku populaciju. Teroristička organizacija PKK/PYD-YPG miješajući pripadnike ISIS-a koje ne želi u svojim redovima u narod kojeg primorava na migracije, šalje u Tursku. Osim toga, grupe za koje je poznato da su pripadnici terorističke organizacije ISIS, putem ilegalnih prelaza (tunela) na tursko-sirijskoj granici, se prevoze u Tursku.

U američkom časopisu Nation 9. februara 2017. godine je objavljen izvještaj u kojem se ističe da je PYD/YPG na sjeveru Sirije počinio ratni zločin i nasilno raselio na desetine hiljada ljudi. U izvještaju, u kojem se potvrđuje da je YPG nasilno raselio na desetine hiljada arapskih i kurdskih civila iz regije koju drži pod kontrolom na sjeveru Sirije, ističe se i da se YPG u regiji ne sukobi sa ISIS-om, čak šta više da je zabilježeno da slijedi pokrete sprečavanja sukoba među grupama. Polazeći od gore navedenih činjenica može se zaključiti da je izvještaj akcentirao na saradnju između PYD/YPG-a i ISIS-a.

  

 Povezane vijesti