Adam McConnel: Američka strateška greška

Adam McConnel Američka strateška greška

Adam McConnel:  Američka strateška greška

Američka strateška greška

 

Adam McConnel

 

Prije dvije sedmice grupa američkih zvaničnika stigla je u Ankaru na razgovore s turskim političarima. Uprkos velikoj pažnji na sastancima, čini se da je jedini konkretan rezultat bio mehanizam direktnog dijaloga koji će biti pokrenut u narednom mjesecu s ciljem ublažavanja komunikacijskih poteškoća između dviju strana.

Osim tog jednog razvoja, čini se da se i ostali poslovi nastaviti iduće četiri godine. Svakodnevno turski zvaničnici kritiziraju suradnju SAD-a s PYD / PKK, a na istoj svakodnevnoj osnovi američki dužnosnici zagovaraju, izbjegavaju i zamuckuju američki odnos s istom organizacijom koja je proglašena "teroristima" od strane američkih institucija ,

 

Drugi američki zvaničnici, pa čak i CIA, priznali su jednostavnu stvarnost da je PYD grana PKK. Međutim, glasnogovornici američkih saveznika, ili još neki američki zvaničnici, izazivaju šok, čak i ljutnju, kada turski zvaničnici kritiziraju američki savez s PYD / PKK, a oni izazivaju ogorčenje kao tursku javnu ljutnju prema američkim smećarima i turskom nepovjerenju prema američkim namjerama produbljuje. Oni krive turske medije ili druge ljude blate za rezultate koji su jasno i nesumnjivo proizašli iz vlastitih pogrešnih pravila.

- PYD / PKK prijetnja turskom teritorijalnom integritetu

Američka odluka o suradnji, a zatim formiranje radnog, vojnog odnosa s PYD / PKK datira iz kraja 2014. godine. To je bilo tokom zloglasnog napada ISIL na Rojavi, sjevernoj sirijskoj regiji koja graniči s Turskom, kada je turska vlada dozvolila oružanim militantima sjeverne iračke kurdske pokrajinske vlade da doputuju preko turskog teritorija i uđu u Rojavu.

Što Obamini upravni službenici nisu razumjeli - i realno kako bi mogli, kada je 30-ogodišnji neobični romanopisac (Ben Rhodes) bio Obamin primarni vanjskopolitički savjetnik? - da je stvaranje odnosa s PYD / PKK potkopalo jedan od temelja tursko-američkog saveza.

Ta temeljna osnova je tradicionalna potreba Turske za ono što neki politički znanstvenici nazivaju "offshore balanserom". Od kraja 19. stoljeća ključna briga za prve turske zvaničnike bila je potraga za saveznikom Velike moći koji bi skupa mogli biti brana protiv postojećih izravnih prijetnji osmanskom, a kasnije turskom suverenitetu, a ne da u isto vrijeme predstavlja dodatnu prijetnju.

Turska je konačno pronašla saveznika u SAD-u tijekom Drugog svjetskog rata. Američki dužnosnici, s druge strane, nisu bili uvjereni do 1946. godine, kada su odlučili da se u SSSR ne može pouzdati i da je na raspolaganju dugoročna politička borba s Sovjetima. Turska, koja je graničila sa SSSR-om, osigurala je saveznike na bojištu; U međuvremenu će SAD poduprijeti i modernizirati tursku opustošenu vojsku. Iako je SAD imao velik broj vojnika i dužnosnika u Turskoj tokom trajanja hladnog rata, znatno veća prijetnja SSSR-a i očite obostrane koristi ublažile su sve turske zabrinutosti.

Ta se situacija nije promijenila nakon zaključka Hladnoga rata. Iako je Rusija trenutno oslabljena, prethodnih 300 godina dobro je ilustriralo da će Rusija ostati dugoročna prijetnja turskom suverenitetu. I dok je SAD postao dublje ukorijenjen u regionalnim sukobima, njeni objekti u Turskoj i dalje su bili od vitalne važnosti.

Tačka preokreta 2014

Međutim, od kraja 2014. ova se situacija promijenila. Nema sumnje da ostaje ruska prijetnja, pogotovo s prisutnošću Moskve koja je sada uspostavljena u ratom razorenoj Siriji (što je omogućeno neuspjehom Obamine administracije). Međutim, izbor Obamine administracije da se sebi suosjeća s PYD / PKK znači povezivanje sa snagom koja temelji svoju filozofiju na prijetnji turskog teritorijalnog integriteta. Drugim riječima, Obamina administracija odlučila je podržati prijetnju turskom suverenitetu.

S turskog gledišta, američko partnerstvo s PYD / PKK odmah oslabljuje obrazloženje za održavanje strateškog odnosa s Washingtonom, jer je SAD zapravo odlučio postati strateška prijetnja. Upoznavanje s tačnošću kako je SAD ulazio u takvu grešku bit će pitanje historičarima, ali za sada možemo pretpostaviti da je kombinacija neinformiranog, pogrešno oblikovanog i kratkovidnog (pa čak i miopijskog) formuliranja politike, kao i odlučne nespremnosti da vjerujemo SAD-u vlastiti regionalni saveznici (tj. Turska) bili su glavni elementi koji su skrenuli iz SAD-a.

Gulen također prijeti turskom suverenitetu

Nažalost, neprihvaćeni savez SAD-a s PKK nije jedini problem. Nakon decembra 2013, svako ko je stekao pristup racionalnoj i objektivnoj  turskoj politici, shvatio je da je kult Fetullah Gulen postao prijetnja turskoj demokratiji. Pokušaj neuspijelog državnog udara u srpnju 2016. godine dodao je nasilje i ubistvo na već očitu prijetnju, jer su Gulenovi akoliti koristili grane turske vojske kako bi izvršili pokušaj puča. Drugim riječima, Gulenova organizacija se treba shvatiti kao izravna, nasilna prijetnja turskom društvu i njegovom demokratski izabranom političkom vodstvu.

Kao što je svako svjestan, Gulen je živio u SAD-u od 1999. To znači da osim saradnje s PKK / PYD-om, prijetnjom turske suverenosti, SAD ima još jednu prijetnju turskom suverenitetu; Gulena. A SAD nije napravio konkretne korake za izručenje Gulena Turskoj usprkos toj stvarnosti.

Tu je još jedna logička dimenzija ovog problema. Ako Sjedinjene Države sarađuju s prijetnjom za suverenitet Turske, a ima i drugu, zar onda američka vojna prisutnost u Turskoj nije potencijalna prijetnja? Lično bih želio tvrditi da ne, ali nisam turski političar odgovoran za živote i dobrobit mojih biraca. Za turske dužnosnike, civilne i vojne, događaji u proteklih pet godina uvelike su komplicirali način na koji gledaju američku vojnu prisutnost u zemlji.

Logika nedavnih događaja i moguće buduće nepredviđene situacije, ako se na trenutak može usvojiti perspektiva turskih dužnosnika, dovodi do zaključka da su američke snage stacionirane u Turskoj prijetile turskom suverenitetu. To znači da se situacija koja je postojala za prethodnih 70 godina, da su američke snage shvaćene kao jamci turskog suvereniteta, u osnovi se promijenila. Kad neko dođe do tog zaključka i doista razumije događaje i logiku koja vodi do takvog zaključka, onda bi se trebalo lakše razumjeti zašto su turski političari (i građani) počeli nepovjerljivije raspravljati o SAD-u i izraziti animirane, čak i bijesne odgovore na nedavne akcije SAD-a.

 

 

 

 

5

 

Promjena strateške perspektive

Ako SAD predstavlja direktnu prijetnju turskom suverenitetu kako kroz PYD / PKK tako i kroz kult Fetullah Gulena, tada SAD više nije "balansiranje na moru" koji je Turska pronašla prije sedamdeset pet godina. Umjesto toga, čini se da je SAD prešao u istu kategoriju "direktne prijetnje" koju su Britanija i Francuska održavale u 19. stoljeću i da je Rusija već 300 godina. Ti su se glumci žestoko bavili razbijanjem dijela Osmanskog carstva.

Ako Sjedinjene Države podupru oružanu militantnu skupinu koja također želi srušiti dijelove Turske Republike, a ima i vjersku organizaciju koja je već pokušala nasilno nadjačati vlast nad turskim državnim institucijama, američki dužnosnici trebali bi shvatiti da su, u turskim očima, ne razlikuje se od Britanaca i Francuza iz 19. stoljeća, ili Rusa. Tako će turski kreatori politike, koji su odgovorni građanima kao demokratski izabranim predstavnicima, početi tražiti još jedan "offshore balancer", ili će preuzeti stvari u svoje ruke.

Primjer je napor koji je turska država pritisnula proteklog desetljeća, kako bi postala više samodostatna u modernom razvoju oružja. Samo prošle sedmice turske oružane snage priopćile su kako im je na raspolaganju naoružani, bezvremenski zemljišni automobili u pokušaju da voze PYD / PKK iz Afrina.

 

Od 19. stoljeća, osmanske i turske države bile su uglavnom ovisne o stranim saveznicima, ne samo o oružju, već i o taktičkoj obuci vojnih časnika. Nedavne kampanje, obje operacije Štit Eufrata i Operacije Maslinova grana, sadržavale su napredno oružje, poput oružanih dronova, koje su gotovo u potpunosti proizvod turskog istraživanja i razvoja.

Ali što je još važnije, same su kampanje pažljivo planirane i izvršene ofanzive koje nisu bile samo učinkovite, već su imale i nekoliko civilnih žrtava. To jest, turski vojni planeri i oficira razvili su kapacitete u borbi protiv gerilaca, pa čak i urbanog ratovanja, koje SAD još nije izlagao. I nakon završetka borbi, Turska se brzo kreće kako bi pomogla lokalnim stanovnicima da počnu obnoviti svoje živote i zajednice. Sveukupno, turska ovisnost o stranim vojnim oružjem, tehnologiji i taktici brzo se smanjuje.

Ovdje želim naglasiti da su američke administracije, sadašnje i bivše, izabrale ovaj put i donijele odluke koje su tjerale turske civilne i vojne dužnosnike da se kretaju u tom smjeru. Ako zvaničnici Sjedinjenih Država žele da ubeđuju turske državljane i političare prema kojima se Americi i dalje može vjerovati i da Sjedinjene Države ne predstavljaju direktnu pretnju turskom suverenitetu, onda moraju prihvatiti različite odluke i različite postupke.Povezane vijesti