STRANA ŠTAMPA

U tekstu možete pročitati najnovije vijesti iz stranih pisanih medija vezanih za Tursku.

STRANA ŠTAMPA

 

Beogradski „Blic“  je prenio izjavu turskog predsjednika Erdogana koju je dao u Parizu i istakao da je se umorio od čekanja na ulazak u EU.

 

 Njemačka novinska agencija  "DPA" je prenijela izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji je kazao da se sa Turskom ponovo treba uzeti u razmatranje strateška suradnja.

 

 Tursko -američki portal "ABD" je prenio da se iza vođe terorističke organizacije FETO/PDZ nalazi  SAD.

 

Njemački "DW" u vijesti je prenio pozitivnu poruku šefova diplomatija Turske i Njemače:“ Nadam se da će doći do razvoja zajedničkog dijaloga i suradnje zasnovane na zajedničkom razumijevanju.

 

Ruska novinska agencija Ria je prenijela da je Turska započela radove na istraživanju islamofobije u četiri evropske zemlje.

 

Njemački Junge "Welt" je prenio da je došlo do intenziviranje tursko-njemačkih odnosa.  U vijesti se ističe da će dvije zemlje rade na razvoju tursko-njemačkih odnosa.

 

Turkish American Web portal je prenio da je broj turskih milionera porastaoa na 127 hiljada.

 

Katarski "El Džezira" je prenio izjavu Erdogana koji je kazao da će se operacija „štit Eufrata“ proširiti na Afrin i Munbič.

 

Ruski "TASS" je prenio izjavu turskog predsjednika Erdogana koje je izjavio da je  sudski proces zamjenika direktora Halk Banke Hakana Atile, pokušaj političkog udara.

 

 Američki Turkıshny portal je prenio izjavu predsjednika Erdogana koji je istakao  da će Turskish Airlines biti  najveća svjetskih avio kompanija.

 

Novinska agencija "QHA" „ Ministar vanjskih poslova   Mevlut Čavušoglu je izjavio da se sirijske režimske snage pod izgovorom napada na Nusru su gađale ciljeve umjerene opozicije i da im je cilj da poremete proces traženja mirovnog rješenja.

 

Kineski "XINLANG" je prenio da je cilj Turske milion kineskih turista.

 

Britanski  "Reuters" : " Turska pozvala ambasadore Rusije i Irana u vezi zone zabrane vođenja konflikta“.

 

Ruski Sputnik : “ Svjetska banka objavila da očekuje da Turska u 2018 godini postigne rast od 6,7 procenata. Prije nekoliko mjeseci, očekivanja svjetske banke su bila samo 3,5 procenata.

 

İranska noviska agencija : “ Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu od Irana i Rusije zahtjevao prekid napada u Damasku.

 

List  "Wang" :” Turska avio kompanija naručila još 20 aviona A350-900 ”

Britanski "Reuters" : “ Turska pozvala sekretara SAD u Ankari na razgovore u vezi posljednjih zbivanja u Siriji .“

GruzijskiInterpressnews :“ Turska počela da provodi drugačiji režim na graničnim prijelazima".

"Associated Pres":" Premijer Bugarske Boyko Borisov je kazaoa da EU mora da razvija bolje odnose sa Turskom".

 

Austrijski list  „Der Standard :” U razgovoru šefova vanjskih poslova  Turske i Austrije ,austrijskih ministar Karin Kneiss je kazao da  voli Tursku i Turke.

 

 Povezane vijesti