Strana štampa

U tekstu možete pročitati najvažnije vijesti iz strane štampe

Strana štampa

Iran, IA Fars: Generalni direktor Iranske nacionalne gasne kompanije Hamid Riza rekao je da su nesporazumi oko plaćanja iranskih dugova za gas u Turskoj u potpunosti rıješeni.

Francuska, AFP: Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan boravio je u zvaničnoj poseti Vatikanu i sastao se sa papom Francisom.

Gruzija, Interpressnews: Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da je svrha operacije "Maslinova grana" zaštita nacionalnih interesa Turske.

Amerikan –turkish news: Proizvodnja automobila u Turskoj u 2017.godini povećana je za 13% u odnosu na 2016. godinu, u iznosu od milion 674 hiljade, proizvodnja automobila je porasla za 18% i dostigla milijardu 121 hiljadu jedinica. Generalno, proizvodnja automobila dostigla je najviši nivo.

"Glas Amerike": turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je: “podrška SAD  terorističkoj organizaciji YPG je otrovala partnerstvo".

Njemačka, DW: Zamjenik premijera  turske vlade Bekir Bozdag izjavio da se diplomatski odnosi sa Holandijom nastavljaju.

"Glas Amerike": Turska je upozorila SAD o terorističkoj organizaciji YPG.

Krim, QHA: Turska je za 92 ​​godine na međunarodnoj areni u  svijetu i evropskim prvenstvima u rvanju osvojila 1.512 medalja i ušla na listu zemalja sa najviše medalja u rvanju.

Njemačka, DPA: EU je 26. marta pozvala predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na samit u Varni (Bugarska).

SAD, AP: Predsjednik Redžep Tajip Erdogan tokom sastanka poslaničke stranke pozvao je Ameriku da napusti Manbić.

Njemačka, DW: Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da će tokom posjete američkog kolege Reksa Tillersona Ankari otvoreno otvoriti pitanje zaustavljanja pomoći PYD-u.

Krim, QHA: Turska pomaže Nigeriji u distribuiranju električne energije.

SAD, Glas Amerike: zvanični predstavnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je da je Turska ispunila 72 kriterijuma za liberalizaciju viznog režima sa EU.

Krim, QHA: Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom  u vezi Afrina, Idliba i događaja u Siriji.

Iran, IA Fars: Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da je jačanje odnosa s Turskom jedan od najvažnijih pravaca iranske politike.

Iran, IA Fars: telefonski razgovori između predsjednika Turske i Uzbekistana bili su o aktivnom jačanju odnosa između Ankare i Taškenta.


Tagovi: WOA , DW

Povezane vijesti