Posjeta Erdogana  Vatikanu obećava nadu za globalni mir

Predsjednik  Redžep Tajip Erdogan boravio je u zvaničnoj posjeti Vatikanu  5. februara ove godine i tako postao prvi turski predsjednik koji je posjetio katolički svijet za 59 godina.

Posjeta Erdogana  Vatikanu obećava nadu za globalni mir

Predsjednik  Redžep Tajip Erdogan boravio je u zvaničnoj posjeti Vatikanu  5. februara ove godine i tako postao prvi turski predsjednik koji je posjetio katolički svijet za 59 godina. Posjeta je došla nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN o Jerusalimu .Riječ je o najvažnijem pitanju u svijetu.

Papa Francis posjetio je Tursku 2014. godine. Diskusija je bila srodna i sadržajna.

Vatikanski sastanak nosio je isti duh.

Posjeta Erdogana  Vatikanu obećava nadu za globalni mir.

Dvojica lidera su razgovarali o brojnim pitanjima, uključujući Jerusalim, muslimansko-katolički odnose, sirijski rat, izbjegličke krize, terorizam, ksenofobije i islamofobija. Turska je bila vodeći glas i za sirijsku krizu i za rastuću plimu rasizma i ksenofobije.

Od trenutka kada je preuzeo novu funkciju, papa Francis je sprovodio drugačije vrste apostolskog rukovodstva: toplo, komunikativno, otvoreno umno i jednostavno. Dok se bavio unutrašnjim pitanjima Katoličke crkve, on je takođe prihvatio globalnu agendu duhovnosti sa čvrstim stavom o pitanjima socijalne pravde. Na primjer, on je digao glas protiv rasizma i diskriminacije i izrazio zabrinutost zbog terora nad muslimanima  Rohinja u Mijanmaru.

Vatikanski jasan i čvrst stav o Jerusalimu je bio dobrodošao u muslimanskom svijetu i približio muslimane i katolike. To i ne čudi, jer Jerusalem je sveti grad za hrišćane, i oni ne mogu prihvatiti jednostrane odluke od strane SAD i Izraela da promijeni svoj povijesni, vjerski i diplomatski status.

Muslimani i mnogi hrišćani, posebno oni koji žive u arapskim i muslimanskim zemljama, vide izraelsku okupaciju palestinskih zemalja kao osnovni uzrok problema u Svetoj zemlji. Začuđavajuća je odluka u vezi Jerusalema od strane Sjedinjenih Američkih Država. Administracija je samo jedan dio problema. Sve veći problem postaje ugnjetavanje  muslimana i hrišćana u Palestini i pitanje prava na povratak palestinskih izbjeglica.Turska nastoji da se postigne fer i trajni mir na Bliskom istoku.

 Jedino rješenje koje će donijeti mir, sigurnost i stabilnost muslimanima, hrišćanima i Jevrejima je puna implementacija rješena sa dvije države - rješenje koje ima globalnu podršku, ali nedostaje točka da se krene naprijed.

 

Sirija i Jerusalemska kriza se tiču ​​Turske, Katoličke crkve i većeg muslimanskog i hrišćanskog svijeta. Turska  u sedmoj godini sirijskog rata  nosi najveći teret. Izbjeglička kriza uticala je na sve susjedne zemlje, kao i na Evropu.I ostali, kršćani iz Sirije su također bili predmet strahote rata i strahote sirijskog režima i pripadnika terorističkih organizacija PYD i YPG, koji su otimali djecu.

Papa Franjove poruke inkluzivnosti i otvorenosti prema drugima su od posebnog značaja u kontekstu rastuće plima krajnje desnice rasističkih pokreta i trendova. Diskriminacija bilo koje vjerske ili etničke grupe je i opasnost za sigurnost drugih, jer kada  točka rasizma počinje da raste, ne postoji način da se to zaustavi, jer postoje ozbiljne posljedice za sve grupe. Činjenica je da se politički i fizički napadi na mirne muslimanske zajednice na zapadu prezentiraju kao " normalno", a trebali bi biti alarmantna poruka za muslimane i nemuslimane. Tako se antisemitizam u Europi oteo kontroli i pretvorio se u sramotnu epizodu u modernoj historiji, sa rastom nacizma i zločina holokausta.

Papa je pokazao da ima moralnu i političku odgovornost da odbije nove oblike rasizma i islamofobije. To je naišlo na pohvalu  svih muslimana. Isto tako, muslimanski politički i verski lideri imaju odgovornost da zaštite kršćanske zajednice u muslimanskim zemljama od bilo kakvih napada, i pruže im osećaj pripadnosti i prijateljstva. To je ono što Turska traži i od drugih zemalja.Vlada Turske je poduzela niz mjera za zaštitu vjerskih prava i svojstava hrišćanske i jevrejske  zajednice u Turskoj.

Jednostavna istina je da muslimani, kršćani, židovi i ljudi drugih vjera  moraju udružiti snage protiv svih oblika rasizma, ksenofobije i diskriminacije.

 

Sastanak  predsjednika Erdogana  sa papom Franjom treba pozdraviti kao priliku da rade na zajedničkom planu mira, sigurnosti i prijateljstva u svijetu,u kojem se primjećuje tendencija porasta  rasizma, netolerancije, neznanja i nasilja.Povezane vijesti