Palestina bojkotirala skup o Gazi održan u Bijeloj kući

Američki mediji javljaju da su skupu prisustvovale delegacije iz 19 zemalja, uključujući Izrael, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate

Palestina bojkotirala skup o Gazi održan u Bijeloj kući

U Bijeloj kući u Washingtonu u utorak je održan skup pod nazivom “Humanitarna kriza u Gazi“ kojem su prisustvovali predstavnici SAD-a, Izraela i nekoliko zaljevskih zemalja, ali ne i predstavnici palestinskog rukovodstva.

Američki mediji javljaju da su skupu prisustvovale delegacije iz ukupno 19 zemalja, uključujući Izrael, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Skup su bojkotirali predstavnici Palestine, a povod za bojkot je sporna prošlogodišnja odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog izraelskog grada.

Domaćin skupa u Bijeloj kući bio je Trumpov savjetnik i zet Jared Kushner, a javnosti nisu objavljeni ishodi vođenih razgovora.

Kushner je učesnicima održao dvosatnu prezentaciju o stanju na Bliskom istoku, s akcentom na Gazu, a potom je vođena diskusija.

Neimenovani američki zvaničnik kazao je kako skup ne predstavlja pokušaj direktnih pregovora između Izraela i arapskih zemalja.

 Povezane vijesti