Turske snage kod Afrina pronašle kompleks terorista YPG/PKK-a sa američkim i ruskim naoružanjem

S ciljem zaštite civila, turske snage i borci sirijske opozicije su kopnenom operacijom zauzeli pomenuti kompleks i u njemu zaplijenili velike količine oružja američke i ruske proizvodnje.

afrin cephane 3.jpg
afrin cephane 4.jpg
afrin cephane 5.jpg
afrin cephane 2.jpg
afrin cephane 1.jpg

Turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije u nastavku operacije “Maslinova grana“ u oslobođenim dijelovima sirijske pogranične regije Afrin pregledaju svaki pedalj kako bi uklonili sve zaostale terorističke elemente i minskoeksplozivne naprave.

Operacija “Maslinova grana“ pokrenuta je 20. januara s ciljem oslobađanja sirijske regije Afrin od terorista YPG/PKK-ISIS-a, a turske snage i borci sirijske opozicije oslobodili su centar grada Afrina i centre preostalih šest gradova u sastavu afrinskog distrikta.

U čišćenju terorističkih elemenata turske snage koriste visoku vojnu tehnologiju, uključujući i izviđačke i nadzorne bespilotne letjelice.

Afrin je od 2012. godine bio pod okupacijom terorista YPG/PKK-a, a turske snage su na sjeverozapadu te regije otkrile veliki podzemni kompleks koji su teroristi koristili kao skrovište i skladište za oružje i municiju.

Riječ je o 150 metara dugom podzemnom skrovištu koje je debelim betonskim zidovima pregrađeno u 12 prostorija.

Cijeli kompleks je na površini prekriven zemljom, a turske snage ga nisu uništile artiljerijskim dejstvom jer bi u tom slučaju postojao veliki rizik po sigurnost civila u obližnjem selu.

S ciljem zaštite civila, turske snage i borci sirijske opozicije su kopnenom operacijom zauzeli pomenuti kompleks i u njemu zaplijenili velike količine oružja američke i ruske proizvodnje.

Uporedo s tim, turske snage su i u oslobođenom mjestu Telef pronašle važnu bazu koju su teroristi YPG/PKK-a koristili kao kamp za političku obuku.

Riječ je o trospratnoj zgradi s dvorištem i bazenom u kojoj su pronađene brojne knjige vođe terorističke organizacije PKK Abdullaha Ocalana, kao i dokumenti i propagandni materijali.Povezane vijesti