Njemačke snage će sredinom jula iz Turske biti preseljene u Jordan

Ministrica Von der Leyen je kazala da se očekuje da njemački avioni iz baze u Incirliku budu sredinom jula preseljeni u jordansku bazu Azraq

Njemačke snage će sredinom jula iz Turske biti preseljene u Jordan

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen izjavila je kako će njemačke snage iz turske baze u Incirliku preseliti u bazu u Jordanu sredinom jula, a da će do kraja juna iz Incirlika učestvovati u operacijama međunarodne koalicije za borbu protiv terorističke organizacije ISIS.

Ministrica Von der Leyen je za list "Bild am Sonntag" kazala da se očekuje da njemački avioni iz baze u Incirliku budu sredinom jula preseljeni u jordansku bazu Azraq.

Ona je dodala da će preseljenje šest njemačkih aviona Tornado trajati dva mjeseca, jer je riječ o jednoj od najsofisticiranijih vrsta aviona na svijetu. Ti avioni će ponovo biti operativni tek od oktobra.

Njemačka je odluku o preseljenju vojnika iz Turske u Jordan donijela početkom juna, nakon što turske vlasti nisu dozvolile njemačkim parlamentarcima da posjete vojnike u bazi u Incirliku. Zabrana posjete izrečena je jer su u ranijim slučajevima u posjeti bili i parlamentarci Njemačke koji otvoreno podržavaju aktivnosti terorističke organizacije PKK.

Oko 260 pripadnika njemačke vojske već dvije godine boravi u turskoj bazi u Incirliku odakle učestvuju u operacijama protiv terorista ISIS-a u Siriji i Iraku. Njemačke snage u borbi učestvuju logističkom podrškom i prikupljanjem obavještajnih podataka.Povezane vijesti