Turski premijer Yildirim izjavio da se nada poboljšanju tursko-američkih odnosa

Šef turske Vlade Binali Yildirim izjavio je kako bilateralni odnosi između Turske i SAD-a ne ovise o pojedincima i kako Turskoj nije toliko ni bitno šta će novi šef američke diplomacije misliti o njoj.

Turski premijer Yildirim izjavio da se nada poboljšanju tursko-američkih odnosa

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je kako se nada da će tursko-američki odnosi biti unaprijeđeni nakon odlaska Rexa Tillersona sa funkcije američkog državnog sekretara, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef turske Vlade otputovao je jutros u službenu posjetu Azerbejdžanu, a neposredno prije poslaska na aerodromu Esenboga u Ankari obratio se novinarima i komentirao jučerašnju odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je smijenio šefa State Departmenta Tillersona i najavio da će novi šef američke diplomacije biti dosadašnji šef Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pampeo.

“Bez obzira šta se desilo, stav Turske je jasan. Nama nije toliko ni važno šta će novi američki državni sekretar misliti o Turskoj“, kazao je Yildirim.

Izrazivši nadu kako bi u narednom periodu moglo doći do uspostave zdravijih odnosa između Ankare i Washingtona, Yildirim je istakao kako ti odnosi ne ovise o pojedincima.

Trumpova odluka o smjeni Tillersona i nije veliko iznenađenje s obzirom da se nisu slagali o nizu vanjskopolitičkih tema, uključujući borbu protiv klimatskih promjena, krizu u Zaljevu i sporazum o iranskom nuklearnom pitanju.

Američki predsjednik Trump jučer je potvrdio da se s Tillersonom nije najbolje slagao.

“Evo, primjer je iranski sporazum za koji smatram da je katastrofalan, a on misli da je dobar. Želio sam da se taj sporazum poništi ili da se učini nešto u vezi s tim, a on je imao drugačiji stav“, kazao je Trump.

 Povezane vijesti