Kalin: Važna "diplomatska inicijativa"

Turska i Rusija potpisali i Memorandum o razumijevanju o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu

Kalin: Važna "diplomatska inicijativa"

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin istakao je da dogovor koji je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan postigao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u ruskom Sočiju predstavlja važnu "diplomatsku inicijativu".

"Naš predsjednik je pokrenuo diplomatsku inicijativu koja će spriječiti veliku humanitarnu katastrofu", napisao je Kalin na društvenoj mreži Twitter.

Podsjetio je da su Turska i Rusija potpisali i Memorandum o razumijevanju o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu.

"Prema dogovoru koji je danas postignut, opozicione snage će i dalje ostati u mjestima gdje se nalaze. Rusija i Turska će koordinisano vršiti patrole. Rusija će poduzeti mjere da na Idlib ne bude izveden napad", naveo je Kalin.

Podsjetimo, Erdogan je izjavio da je humanitarna katastrofa u Idlibu spriječena sporazumom koji su postigli Turska i Rusija.

"Dogovorili smo se o uspostavljanju nekonfliktne zone između teritorija koja su pod kontrolom opozicije i (Assadovog) režima. Humanitarna kriza u Idlibu je spriječena sporazumom između Turske i Rusije", kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka sa Putinom u Sočiju.

Putin je kazao novinarima da će turski i ruski vojnici uspostaviti "zajednički mehanizam" u Idlibu, dodajući da su Rusija i Turska uspjele postići ozbiljne sporazume o sirijskom gradu.

"Rusija i Turska su se složile oko uspostave demilitarizovane zone od 15-20 kilometara u Idlibu", rekao je Putin, napominjući da će demilitarizovana zona biti uspostavljena do 15. oktobra.Povezane vijesti