България-факти и събития 22

Новини от и за България...

България-факти и събития 22

Интервю с актрисата от турски произход от град Кърджали Севинч Аптулова Момчилова...

Искрено се радваме, че днес отново сме заедно след цяла една седмица. В рамките на днешното ни предаване „България – факти и събития” ще ви срещнем със Севинч Аптулова Момчилова от град Кърджали, която има много интересна история.

Родената през 1939 година актриса от турски произход сподели част от спомените си с Кадрие Лятифова – славеят на Родопите и нещо много уникално от своя личен живот – всичко това в следващите минути. Всъщност до Севинч Аптулова ни заведе нейната внучка Теодора Гинева – любител и обожател на турската култура и музика и наследница на уникалната си баба Севинч.

Миналата седмица в събота Севинч бе така добра да ни покани у тях и да си побъбри с нас. На 78 години Севинч Аптулова се чувства толкова жизнена и чувствена, както първия ден, в който е започнала работа в Кърджалийския театър. Тя ни направи турско кафе, така както обича да пие, когато има гости. Поприказвахме си и на турски, и на български, нещо което е уникално за българските турци. По време на сладкия ни и неминуемо приятен разговор Севинч сподели своите приятни спомени, свързани със славея на Родопите – Кадрие Лятифова. Ето и част от разговора ни.

Гласът на Севин Аптулова-

00:01 В театъра започнах 56-та година като актриса, до края на пенсионирането си бях в театъра като актриса. С Кадрие... ние всички я наричахме Кадрие абла. И сме били в много добри отношения. Тя беше една от най-добрите, най-възпитаните жени, много добра и човечна и на всички ни помагаше. Още първия ден, в който постъпих в турския театър, тя най-много ми помогна във всяко едно отношение. 00:37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бихме искали да припомним на вас слушатели и на малките, които не са чували за Кадрие Лятифова – тя е най-известната певица на турски песни в България. Родена е на 30 май 1928 г и за съжаление умира през 1962 г при трагични обстоятелства. Поради изтънчения й и хубав глас Кадрие Лятифова е наричана от всички славеят на Родопите. Работила е в Хасковския, Кърджалийския и Момчилградския театър. Неин син е известният склуптор Вежди Рашидов. Със своята добрина и прямота Кадрие Лятифова е оставила своя отпечатък върху живота и на Севинч Аптулова, която среща своя другар в театъра, а Кадрие е тази, която се превръща във връзка на дружбата между Севинч и младежът, който в последствие се превръща в неин съпруг. Те сключват сключват брак независимо от произхода си, тръгват по пътя на обичта и днес са заедно вече повече от 50 години.

00:39 Да, в театъра се запознахме с него, той работеше в Дома на културата като хореограф, ръководител на български народни танци. Дойде в нашия театър да постави български народни танци и така се запознахме с него. Започна връзката ни, искрата, и в това най-много ни помагаше Кадрие аблата. Тя ни беше връзката на нашата дружба. В наше време наистина беше много трудно. Тогава между турци и българи беше много трудно, сега времената са по-съвременни. По наше време беше малко по-трудно, то доста трудно беше да има връзка между турци и българи. Дотук повече от 50 години брак имаме, добре се разбираме. Тача българските празници, каквото е необходимо, Великден, Коледа всичко празнувам, като дойдат турските празници, също празнуваме. За мен всичко е еднакво, до тук добре сме живели, разлика не правим. 01:48

 

Как любовта се е превърнала в една приказка, как е имало вълшебно приятелството между две жени Севинч Аптулова и Кадрие Лятифова, което се помни и до днес, ни направи още по-радостни, че всъщност любовта и приятелството винаги са били над всичко. За нас младите бе уникално чувството да се докоснем до тези времена, в които ценностите са били особено важна част от живота на човека. Но и съвремието допринася нещо много приятно в лицето на следващите поколения. Внучката на Севинч Теодора е любител на съвременната турска музика. По време на разговора ни сподели, че харесва турския певец Ялън и доста често слуша неговите песни. Тя сподели на кратко своите впечатления за това какво е чувството да израсне в семейството на туркинята актриса Севинч и българинът хореограф Тодор.

02:02Мога да разкажа малко за това как съм израснала в такова цветно семейство. Много се гордея със своите баба и дядо. Те са били много смели. И до ден днешен като чуя те как са имали тайна сватба и как са се преборили с много трудности и препятствие се чувствам много горда и вдъхновена. Много е интересно да живееш с хора като баба и дядо, те видят ли нещо свързано с култура, оперета или театър, те просто започват да танцуват и да играят, и това се случва във всеки един миг от нашето ежедневие, особено като чуят песен или дори куплет от песен. Така съм била закърмена, така съм израснала и аз, и моята сестра. Може би повече сме към народните танци, отколкото към театъра, но въпреки това сме го наследили от баба и дядо. 03:10

Теодора дълги години е била част от различни народни състави, докато е живяла в Кърджали. Днес тя е в София и върви по своя житейски път, закърмена с уникалната любов на дядо си и баба си, опълчили се в трудни времена на традициите и на околните, само и само да бъдат верни на любовта и обичта си. Ето и част от живинката на Севинч Аптулова: 

03:19 -20 Ağlarım sessizce ben, belki de duyarsın sen. Penceremden ay doğar, sanki derdimi sorar. Geniş bir mezar sanki hayatta ne var. Dünya geniş bir mezar sanki hayatta ne var. 04:50

 

Този текст, който чухте бе по текст на Назъм Хикмет.

Уважаеми слушатели, чрез разговора ни със Севинч и Теодора от Кърджали сякаш се пренесохме в годините, в които турската култура бе все още жива и пазена от турците в България, но и във времена, в които любовта бе над всичко и именно любовта и културата сякаш побеждават сивото ежедневие.

През изминалата седмица в България се чества Денят на българската просвета, славянската писменост и култура – 24 май. На този ден ученици и учители празнуваха заедно, а малките подарявайки красиви цветя на учителите си, изразиха своите благодарности към тях, че именно те са тези, научавайки ги на четмо и писмо, ги подготвят за живота.

За сега това е от нас. Благодарим, че бяхте с нас. Останете с програмата на Турското национално радио. Ще продължаваме да ви срещаме с интересни хора и да ви представяме интересни събития от различните краища на България и в следващите седмици.

 

Снимките използвани в програмата са ни предоставени от частен архив.


Етикети: България

Още новини по темата