Багрите на Анадола-13

Историческите богатства на Мугла...

Багрите на Анадола-13

През 1989та година в квартал Йокушбашъ в туристическия рай на Турция Бодрум разположен в границите на окръг Мугла се водят изкопни дейности за строеж. Лопатата на една от изкопните машини заклинва в нещо твърдо и след като се поразсейва малко прахът на строителната площадка строителите откриват с удивление един голям мраморен саркофаг. Веднага са освдомени археолозите. По външния вид на саркофага може да се съди че е принадлежал на някоя благородна личност. Археолозите отварят с голямо внимание 700 килограмовия капак на каркофага и откриват в него много добре запазени останки на жена. На главата на мумията е поставена корона изработена под формата на клонче от дафиново дърво, на врата и е поставен масивен златен гердан а на пръста си носи златен пръстен. Но коя е била тази жена. Дали не е някоя принцеса. Археолозите са уверени че мумията останала скрита от погледите в течение на 2312 години принадлежи на принцеса и затова са я нарекли Карийската принцеса. Тя е седяла на една трапеза с валията на Кария Мавзол и важни личности като Артемизия и по всяка вероятност е познавала и Александър Македонски. В резултат на проведените изследванията тайната на скелета в саркофага открит в Борум бе разгадана. Установено бе че мумията е принадлежала на карийската принцса Ада. Находките в саркофага позволиха да се установи че е жвяла в периода 360-325та година преди новата ера. Освен архолозите, и палеоантрополозите също проведоха изследвания над мумията. След проведените изследвания над скелета бе установено че е имала няколко деца, че е предпочитала млечни храни и че зъбите й са били здрави и няма опадали зъби. Ръстът й е бил 1 метър и 62 сантиметра и е била на възраст 35-40 години.

        Преход..............

        През 4ти век преди новата ера когато е живяла принцеса Ада името на Бодрум е било Халикарнас. Кралят на Кария Хекатомний е имал трима сина, Мавзол, Идриеус и Пиксадар и две дъщери-Артемиза и Ада. През 377ма година преди новата ера Мавзол става крал и построява Мавзолея, едно от седемте чудеса на античния свят, като се оженва за сестра си Артемиза. След смъртта на Мавзол и Артемиза, през 344та година преди новата ера принцеса Ада се възкачва на престола Пиксадар сваля от престола сестра си Ада и я изпраща на заточение в Атина но през 334та година преди новата ера Александър Велики възстановява отново на престола Ада. Това накратко е историята на принцеса Ада чиято мумия бе открита през 1989та година по време на изкопни дейности в Бодрум. Няма никакви сведения за принцеса за Ада за периода след 324та година преди новата ера. Предполага се че тя е починала през този период.

        Преход............

        Прието е било решение да се възстанови външният облик на принцеса Ада, тъй като мумията й се е запзила в течение на векове в чного добро състояние. През 1989та година мумията е транспортирана в придружението на директора на пдводня археологически музей в Бодрум Огуз Алпьозен във Великобритания за да бъде възстановено лицето на принцесата от страна на специалисти в Манчестърския университет. Възстановяването на лицето се осъществява от екип в който се намират доктор Джон Праг и доктор Рей Юън воден от доктор Ричърд Нейв. 2313 години след смъртта си карийската принцеса Ада отново придоби предишния си облик. През 1992ра година мумията с възстановен външен облик мумията бе транспортирана в Турция и бе изложена в салона в кулата Балталъ в бодрумския подводен музей. Доктор Ричърд Нейв който е и един от важните археолози в света написва статия от 24 страници по въпроса. През 2000ната година докротр Ричърд Нейв и доктор Джон Праг издават книга по същия въпрос в който се разказва че са осъществили възстановяването на външния облик на мумията възползвайки се от бюста на принцеса Ада открит в античния град Прене близо до античния град Ефес в окръг Измир датиращ от 4ти век преди новата ера. Бюстът бе открит преди сто години и най-напред бе изложен в Бритиш Мюзиъм а след това бе транспортиран и изложен в Турция.

       Животът на карийската принцеса Ада чиято мумия бе възстановена и поставена в салона носещ нейното име в бодрумския археологически музей стана вдъхновение и за анимационен роман който бе изработен по стените на залата. Моментите от живота на принцесата бяха отразени на пано с височина 4 и половина метра и с дължина 24 метра. Фреските бяха подготвени от младия художник Сердар Анлаган. Описанието на живота на принцеса Ада започва със сцена на раждането й, продължава с детството й където са показани как се е хранела, и как е играела, следва периодът на младостта й където е показана как готви зестрата си и как се кичи с накити, после е представена сватбата й, показани са държавните церемонии на кито тя присъства и ръководи и романът приключва със старостта и смъртта й. Художникът подчерта че за да пресъздаде живота на принцеса Ада се е възползвал от сведения предадени му от служителите в музея.


Етикети: саркофаг , Бодрум

Още новини по темата