Багрите на Анадола 14

Дивата орхидея...

Багрите на Анадола 14

Ще започнем днешната ни програма с един въпрос-опита ли ли сте някога екстрат от корена на един вид орхидея. Всички които са посещавали Турция знаят че през лятото в страната ни се продава специфичен вид сладолед наречен Мараш в който се съдържа екстракт от корена на един вид орхидея от рода Салеп а през зимата се пие гореща напитка която се прави от същия екстракт. Този екстракт придава неописуем аромат и вкус на сладоледа и на напитката. Но трябва да подчертаем че този род орхидея наричан салеп не е сред орхидеите които се продават на високи цени по цветарските магазини. Екстрактът който в страната ни се нарича салеп се добива от луковиците на едноименното растение от семейство Орхидеи. Както сте отгатнали в днешната ни програма ще се спрем на растението от рда Салеп и на добивания от неговите луковици екстракт който се подготвя под формата набрашно и се използва не само във хранително-вкусовата но и във фармацевтичната индустрия кто лечебен препарат.

       Семейство орхидеи е едно от най-разпространените в целия свят семейства извстни са 800 рода с 25 хиляди вида орхидеи които виреят в хабитатите в цял свят. Орхидеите от тропическите райони се отглеждат в оранжерии тъй поради красивите им цветя, за да се продават в цветарските магазини, а орхидеите виреещи в Турция не се продават в цветарските магазини а красят природата. Техните цветя са по-малки от цветята на тропическите орхидеи но са със същата форма. Това са диви орхидеи които виреят в планински и гористи местности и предпочитат основно варовикови почви. Луковиците на орхидеите виреещи в горските рйони са по-големи и по-меки, а луковиците на тези коиторастат по  планинските плата и ливади са по-малки. Но екстрктът салеп добиван от луквиците на растенията виреещи по планинските ливади е по-роматен и по-гъст. Орхидеята има две луковици, едната е главната луковица, майчина, която ражда годишното растение а втората е малка млада луковица, дъщерна луковица. В Анадола виреят предимно видовте Орхис и Офрис. Дивата орхидея се среща основно в регионите на Кахраманмараш, Адъяман, Битлис и по черноморското ни крйбрежие. Цветята на тези орхидеи разцъфват през април и май и дават семена. Някои от цветята нямат аромат а други разпространяват собено във вчерните часове сладникав и приятен аромат. Цветята имат разцветка варирща от бяло до лилаво. Луковиците на салепа се събират когато цветята цъфнат. Събират се само малките дъщерни луковици като майчината луковица се запазва непокътната. Луковците са бежави на цвят и с яйцевидна или неправилна форма. Събраните луковици се измиват с вода, след това се варят известно време, 3-4 минути във вода или мляко за да се отнеме горчивината им след което се сушат във фурна при температура 50-60 градуса или пък се оставят да изсъхнат на слънце. Луковиците след изсушаването могат да се съхраняват и в цяла форма или пък да се смилат на брашно и да се съхраняват в този вид. В зависимчост от периода в който са събирани, се мени и минералният състав на луковиците на салепа. В състава на луковицата се съдържа слузно вещество което се подува при кнтакт с вода и става лепкаво, нишесте, захар и няки азотни съединения. Брашното на салепа е предимно с мек бежав цвят. Салепът се използва като компонент на традиционния турски сладолед Мараш като сгъстител и за да даде специфичния вкус и мирис. Но това брашно се използва най-много през зимните месеци като гореща напитка.

      Горещата напитка направена от брашно на салеп н само притежава високи вкусви качества но същевременно има и разнообразни лечебни свойства. Една от причините тази напитка да се консумира най-вмного през зимните месеци е че имат омекчително и пропивовъзпалително въздействие при възпаление на дихателните пътища и затова се е използвала от векове насам. Тъй като дъщерните грудки съдържат много хранителни вещества, в древността във всеки платноходен кораб поемащ на дълго пътешествие е имало запас от тези грудки и когато другите хранителни припаси намалеят на всеки член на екипажа се е давала дневна порция от 30 грама салепово брашно и два литра вряла вода. Моряците са възстановявали силите си посредством тази дневна порция. В древността лекарите са препоръчвали на болните от рзлични стомашно-чревни и чернодробни заболявания паценти да пият салеп и се вярва че салепът има и въздействието на афродизияк. В миналото салепът който днес се продава само в сладкарниците се е продавал от амбулантни търговци които са го разнасяли в специални гюмове отоплявани от мангали с дървени въглища. Не само в Турция но и в други страни, през 18ти век, когато не е била толкова разпространена практиката да се пие кафе или чай, например във Великобритания амбулатни търговци са продавали по улиците и площадите тази напитка. Слузното вещество което придава гъстота на напитката, придава и уникалната гъвкавост и твърдост на сладоледа Мараш което позволява голямо руло от слдоледа да се окачва на касапска кука. За съжаление, поради несъзнателно събиране на грудките, днес растението салеп в страната ни също е под заплаха от изчезване. За да предотврати това през 1974та година мнистерството на земеделието забрани износа на грудки на салеп но продължава износът на салепово брашно. Но голямото търсне на салеп в хранително-вкусовата промишленост заплашва бдещето на това растение. Надяваме се че ще бъдат предприети всички мерки за да се съхрани този род орхидея и за да бъде запазена традицията в страната ни за приготвянето на гореща напитка от салеп, която традиция днес е напълно забравена във Великобритания.


Етикети: орхидея , дива

Още новини по темата