Преглед на чуждестранния печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на чуждестранните медии...

Преглед на чуждестранния печат

Американската информационна агенция "Асошиейтед прес" (АП) в новината със заглавие „Турция оповести, че операцията в Идлиб е към своя край” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че в значителна част е било преодоляно напражението в Идлиб, Сирия. Ердоган в речта си в парламента пред депутати на Партията на справедливостта и развитието е заявил, че следващата стъпка може да бъде Африн намиращ се под контрола на сирийското крило на терористичната организация ПКК- ЙПГ. Ердоган е отбелязал: „Предстои разрешаването на въпроса с Африн. Няма да правим никакви отстъпки. Както бяхме казали по-рано е възможно да проведем ненадейна операция”.

Гръцкият вестник „Елефтерос Типос” в новината със заглавие „Коциас проведе контакти в Турция” отбелязва, че гръцкият външен министър Никос Коциас е  осъществил на 23 октомври, понеделник посещение в Турция по поканата на турския си колега Мевлют Чавушоглу. В рамките на визитита си Коциас се е срещнал с президента Реджеп Тайип Ердоган. За последно премиерът Бинали Йълдъръм бе осъществил посещение в Гърция през месец юни.

Иранския информационен портал Pars Today в новината със заглавие „Ердоган прие катарския външен министър” предава, че  президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е приел външния министър на Катар шейх Мухамед Бин Абдурахман Ал Сани в президентския дворец.  На срещата, на която участва и външния министър Мевлют Чавушоглу бе обсъдено развитието на двустранните отношения. Междувременно се проведе и  заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество между Турция и Иран.

Руският вестник «Независимая газета» в новината със заглавие „Новак направи изявление относно бъдещето на „Турски поток” пише, че руският министър на енергетиката Александър Новак е заявил, че над 370 км от газопровода „Турски поток” са приключили. Новак е казал: „В близко време трябва да бъде постигнато споразумение и подписан протокол за прокарването на нов сухопътен участък. Подготвен е план за да може да бъде изпълнен процеса. През декември 2019 година дейностите трябва да приключат”.Още новини по темата