Преглед на чуждестранния печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на чуждестранните медии...

Преглед на чуждестранния печат

Кримската информационна агенция (QHA) в новината със заглавие „Турция е рамо до рамо с турците ахъска” съобщава, че министерството на външните работи на Република Турция е публикувало съобщение по повод 73-тата годишнина от заточаването на турците ахъска. В изявлението се припомня, че на 14 ноември 1944 година близо 100 хиляди турци ахъска мнозинството, от които деца и жени са били насилствено прогонени от областта Ахаска в Грузия и изпратени на заточение в отдалечени области на Съветския съюз. В изявлението се отбелязва: „Възпоменаваме с покруса това трагично събитие. Без значение къде се намират Турция ще продължи да бъде рамо до рамо с турците ахъска”.

Руската информационна агенция РИА Новости в новината със заглавие „Министерството на земеделието  определи количеството домати, които ще бъдат внесени до края на годината” отбелязва, че руското министерство на земеделието одобри вноса на 50 хиляди тона домати от Турция до края на годината. Русия бе вдигнала забраната за вноса на домати от Турция на 1 ноември. През месец септември Агенцията за инспекция за карантина по растенията на Русия бе дала разрешение за вноса от някои фирми на маруля, айсберг, пипер и тиквички, а в края на месец октомври и на патладжани и нар.

Гръцката информационна агенция „Зугла” в новината със заглавие „Турските авиолинии с голяма печалба” пише, че чистата печалба на Турските авиолинии (THY) за третото тримесечие на година е 939 милиона долара. През третото тримесечие на 2017 година Турските авиолинии започнаха полети за Самара и Пукет, с което броя на страните до които фирмата има полети се увеличи на 120, а общия брой на градовете до които има полети достигна 300.Още новини по темата