Преглед на чуждестранния печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на чуждестранните медии...

Преглед на чуждестранния печат

Информационният портал Turkish American News в новината със заглавие „Съвместна декларация от Ердоган и Ал Бешир” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който осъществи официално посещение в Судан е публикувал съвместна декларация със своя колега Йомер Ал Бешир. В декларацията се отбелязва: „Със създаването на Съвета за стратегическо сътрудничество бе предприета конкретна стъпка. Посещението на Ердоган в Судан е стъпка за задълбочаването на съществуващите исторически, културни и социални връзки и за укрепването на икономическото и търговско партньорство”.

Иранското радио IRIB в новината със заглавие „Калън: Дипломация не се води със заплахи” отбелязва, че говорителят на президентството на Турция Ибрахим Калън е подготвил статия обзор на събитията случили се след решението на САЩ за признаването на Ерусалим за столица на Израел. Калън е коментирал отхвърлянето от Общото събрание на ООН на решението на САЩ относно Ерусалим и е акцентирал: „Резолюцията за Ерусалим обедини света. Дипломация не се води със заплахи”.

Руската информационна агенция „Спутник” в новината със заглавие „Турция даде ответен отговор на претърсването с кучета в Холандия” предава, че след като на летище „Шипхол” в Холандия граждани пътуващи за Турция са били претърсени с кучета този път на летище „Ататюрк” в Истанбул  багажа на пътници пристигнали от Холандия е бил претърсен от кучета за наличие на наркотични вещества.

Френският информационен портал  „Euronews” в новината със заглавие „Турски професор назова нов вид насекомо с името на баща си” пише, че професор Ерол Йълдъръм от университета „Ататюрк” е установил нов вид насекомо от семейство Tiphiidae. Професор Йълдъръм, който от 30 години е се занимава с ентомология е заявил: „ Баща ми поиска от мене ако установя нов вид да го назова с неговото име. И именно поради това назовах новия вид насекомо от семейство Tiphiidae, който установих в община Силван на окръг Диярбакър с името 'Tiphia Bahattini'. Баща ми много се зарадва поради това събитие”.Още новини по темата