Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници...

Преглед на турския печат

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Ердоган: Тези, които искат да създават държава в Сирия няма да постигнат своите цели” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е коментирал последните събития в Сирия и в тези рамки е заявил: „Местата в северните части на Сирия, където се полагат усилия да се създава терористичен коридор са територии посочени в „Националната клетва”. Не забравяйте тези деликатни за нас въпроси. Тези които се осмелят да създават там държава няма да постигнат своите цели”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Ердоган ще се срещне с Меркел” отбелязва, че външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е заявил, че след съставянето на правителството в Германия президента Реджеп Тайип Ердоган ще покани на посещение в Турция канцлера на Германия Ангела Меркел. Чавушоглу в изявление за германските медии е акцентирал, че президента Ердоган ще покани в Турция Меркел или лично ще осъществи посещение в Германия.

Вестник Стар в новината със заглавие „ЕС трябва да подобри отношенията си с Турция” информира, че премиерът на Република България Бойко Борисов е заявил, че ЕС трябва да подобри отношенията си с Турция и да положи усилия в тази насока. Борисов е отбелязал, че по време на 6 месечното председателството в ЕС иска да се работи усилено за подобряването на отношенията с Турция. Борисов е казал, че Турция е важен член на НАТО и че играе ключова роля за овладяването на потока мигранти от Близкия изток.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „88% от проекта са готови” пише, че са приключили 88% от проекта за строежа на автомагистралата Гебзе-Орхангази-Измир благодарение, на която разстоянието между Истанбул и Измир вместо за 9 часа ще се изминава за 3,5 часа. В рамките на проекта се планира строежа на 36 виадукта, от които 17 вече са готови. Проектът предвижда строежа на 36 виадукта, 3 тунела, 25 кръстовища, 6 центъра за поддръжка и експлоатация на автомагистрала, 3 центъра за поддръжка и експлоатация на тунели.Още новини по темата