Преглед на турския печат...

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Преглед на турския печат...

Прегледа на новините в днешните турски вестници започваме с вестник Сабах. В новината озаглавена „Дълговете да се взимат и дават не в долари а в злато” вестникът пише че президентът Реджеп Тайип Ердоган е казал че Международния валутен фонд налага контрол над страните в света посредством дълговете и е предложил задлъжняването да се прави не с долари а със злато. Президентът Ердоган е подчертал на Глобалния конгрес за предприемачество в Истанбул че на заседанието на Г-20 е предложил вместо американския долар, в задлъжняванията да се използва друга парична единица или пък да се използва златото и по този начин светът да бъде спасен от далнението на американския долар.

Вестник Стар пише в новината под заглавието „Руски депутат каза че трябва да взимат Ердоган за пример“. В новината пише че депутатът в руската Дума и заместник-председател на комисията за отбрана Александър Шерин е казал в изявление за руския телевизионен канал Первъй че трябва да се вземе за пример борбата на президента Ердоган и че ако не се борят като него, няма да може да се отърват от влиянието на САЩ и няма да може да защитават ефикасно националните си интереси.

Вестник Йени Шафак в новината под заглавието „Чавушоглу разкри лъжата на Макрон” отбелязва че външният министър на Турция Мевлюд Чавушоглу е опровергал твърдението на френския президент Емануел Макрон че нанасяйки удар по сирийския режим са разделили един от друг Турция и Русия. В новината се отбелязва че на пресконференцията организирана с намиращия се навизита в Анкара генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Чавушоглу е казал че Макрон е искал да участва в срещата в Анкара на Ердоган, Путин и Рухани но това негово искане е било отхвърлено. Чавушоглу е призовал Макрон да бъде честен.

Вестник Ватан пише в новината под заглавие „Показан бе макетът на отечствения самолет TF-X” Турската космическа и авиационна индустрия ТАИ е представила на изложение в Малайзия макета на отечствения самолет от пето поколение, с който от 2030 година ще започне замяната на самолетите Ф-16 намиращи се в инвентара на ВВС. Вестникът пише че целта е Турция да се превърне в четвъртата след САЩ, Русия и Китай страна в света притежаваща технологии за конструкцията на самолет от пето поколение.

Вестник Хабер Тюрк, в новината под заглавие”Подкрепа от Турските авиолинии за Годината на Троя” съобщава че 2018 година е обявена от турското министерство на културата и туризма за година на Троя по повод 20 годишнина от включването на града в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и че по повод годишнината Турските Авиолинии са украсили един от своите пътнически самолети с рисунка на Троянския кон и са поставили надпис на английски език сочещ че се отбелязва Годината на Троя. В новината се отбелязва че този пътнически самолет е осъществил вчера първия си с тази украса полет за Женева в Швейцария.


Етикети: новини , преса

Още новини по темата