Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници....

Преглед на турския печат

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Ердоган разговаря с президента на Китай” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с китайския президент Ши Дзинпин. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и някои актуални регионални въпроси. Ердоган е акцентирал пред китайския си колега, че е от голямо значение да не се позволява ескалацията на напрежението в Сирия.

Вестник Стар в новината със заглавие „Столтенберг: Националното решение на Турция” отбелязва, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е окачествил решението на Турция за закупуването от Русия на ракетни комплекси С-400 е национално решение на Турция. Столтенберг е казал, че важното за Алианса е интеграцията на ракетните комплекси С-400 с общата система.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Съвместни военни учения” информира, че в периода 22-29 април при домакинството на Катар и с участието и на Турция ще се проведат военните учения „ЯСТРЕБ-20”. Целта на военните маневри е развитие на приятелството, сътрудничеството, координацията и оперативната съвместимост и взаимно споделяне на знания и опит.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Подкрепа за призива на президента!” предава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че държавите теглят заеми в долари, но че това положение не е устойчиво и в тези рамки е предлжил задлъжняването да бъде в злато. Икономистите са подкрепили предложението отправено от президента мотивирайки се, че златото може да обезпечи гаранция срещу политическите манипулации, да улесни международната търговия и да обезпечи в истинския смисъл на думата глобалното сътрудничество.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Голям прилив на туристи в Хасанкейф” пише, че осъс затоплянето на време хиляди туристи са започнали да пииждат към античното селище в Хасанкейф, което ще остане под водите на язовир Ълъсу. Хиляди туристи искат да видят античното селище преди да остане под водите на язовира.Още новини по темата