Преглед на турския печат...

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Преглед на турския печат...

Прегледа на новините по страниците на днешните турски вестници започваме с новина на вестник Хабер Тюрк, озаглавена „ПАСЕ да си гледа работата, изборите са в Турция”. Вестникът пише че след срещата си с испанския премиер Мариано Рахойу премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, намиращ се на визита в Мадрид, е казал във връзка с искането на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа изборите в Турция да бъдат отложени, че очакват от асамблеята да не се намесва във вътрешните работи на Турция тъй като изборите ще бъдат организирани в Турция, но че биха искали същата тази асамблея да не позволява на един терористки главатар като Салих Мюслим да произнася речи в заседателната зала.

Вестник Сабах, в новината озаглавена „От 2002 година насам Турция постигна ръст от 230 процента” отбелязва че вицепремиерът отговорен по икономическите въпроси Мехмед Шимшек е казал в Газиантеп че Турция е оставила в миналото трудните периоди и че от 2002 година до днес турската икономика е постигнала ръст от 230 процента.

Вестник Ватан в новината озаглавена „Рухани заяви че турският език е гордост за Иран” съобщава че президентът на Иран Хасан Рухани е оприличил турския език на пъстрите полски цветя на Иран. Вестникът пише че в речта произнесе на на стадиона в град Тебриз, Рухани е заявил че турският език трябва да се популяризира в страната и че е наредил да бъдат подготвени убечници и други пособия по турски език.

Вестник Хюррийет отбелязва в новината под заглавието „Русия даде разрешение на още пет турски фирми” че Руската агенция за ветеринарен и фито контрол Росселхознадзор е дала разрешение на още пет турски фирми за внос на домати в Русия.

В новината озаглавена „Идва в Анталия”, вестник Стар съобщава че руската отбранителна фирма Алмаз-Антей ще вземе много широко участие в започващото днес в Анталия авиационно изложение  Евразия Ершоу 2018 и ще представи и много от своите продукти.


Етикети: новини , преса

Още новини по темата