Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници...

Преглед на турския печат

Вестник Ватан в новината със заглавие „Важно изявление от министър Албайрак” съобщава, че министърът на хазната и финансите на Турция Берат Албайрак е заявил, че според доклада на Световната банка ”Да правиш бизнес 2019” Турция е покачила от 60-та на 43-та позиция сред 190 страни. Албайрак е казал: „Страната ни благодарение на осъществените реформи през 2018 година за първи път се нареди сред 10 страни осъществили най-големи реформи и постигнали най-голямо подобрение. Докладът служи като стимул за глобалните инвеститори и показва успеха на политиките, които прилагаме за повишаване на доверието на инвеститорите”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Рекордно висок износ” информира, че министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан е оповестила данните за износа през октомври. През месец октомври е реализиран износ за 15 милиарда 732 милиона долара, което е ръст от 13,1 % спрямо същия период на миналата година.  Това е най-високият ръст на износа в историята на Републиката.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Мраморът на Елязъг се изнася за 45 страни” отбелязва, че вишневият мрамор на Елязъг е търсен както в страната така и в чужбина. Мраморът на Елязъг по-рано бе използван в Кааба – кубовидния "Божи дом" в Мека и в Белия дом. За последно прочутият вишнев мрамор на Елязъг бе използван в новото летище на Истанбул. Мраморът на Елязъг се изнася за 45 страни в четирите континента някои, от които са Китай, Индия, Виетнам, Италия, Саудитска Арабия, Русия и САЩ.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турция изнася туршии за 98 страни” предава, че туршията, която укрепва имунната система и съдържа много витамини и минерали е важен източник на приходи. Турция в периода януари-септември е реализирала износ на туршии за 98 страни на обща стойност 151 милиона долара. Най-голям износ е реализиран на туршия с кисели краставички- 40 милиона и 418  хиляди долара.Още новини по темата