Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници...

Преглед на турския печат

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Важни послания от президента Ердоган” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил: „Турция е единствената страна в света, в която всички граждани са под покрива на общо здравно осигуряване. В това число влизат и САЩ. Те все още не приключиха здравната реформа”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Чавушоглу е в Япония” информира, че министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в речта си на семинара на тема „Турската външна политика и събитията в Близкия изток” организиран от Близкоизточния изследователски институт в Токио е заявил: „Процесът в Сирия не напредва така както трябва. Проблемите предизвикани от кризата  продължават да са заплаха за региона и света”. Чавушоглу е казал, че Турция със стъпките, които предприема в Сирия е в близък контакт и с другите актьори за подготовката на конституция.

Вестник Стар в новината със заглавие „Anka ще бъде представен в Индонезия” отбелязва, чем първият турски безпилотен самолет "Anka" (Анка),  проектиран и произведен от турски инженери, ще бъде представен на изложението Indo Defence в Индонезия, който ще се проведе в периода 7-10 ноември.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Рекорден износ на яйца” предава, че през първите десет месеца на година е бил реализиран износ яйца за 354 милиона долара, което е ръст от 18%. Асоциацията на производителите на яйца е съобщила, че до края на годината износа на яйца ще достигне 425 милиона долара.

Вестник Ватан в новината със заглавие „От началото на година 12,5 милиона туристи в Анталия” пише, че в периода 1 януари- 31 октомври Анталия е била посетена от 12 милиона и 531 хиляди турасти, което е ръст от 28% спрямо същия период на миналата година. През тази година най-голям брой туристи в Анталия са пристигнали от Русия- 4 милиона и 624 хиляди туристи, на второ място е Германия 2 милиона и 198 хиляди туристи, а на трето е Украйна.Още новини по темата