Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници...

Преглед на турския печат

Вестник Ватан в новината със заглавие ”Фуад Октай оповести, че Турция се оттегли” съобщава, че вицепрезидентът на Турция Фуат Октай вчера е оповестил, че Турция се оттегля от Международната конференция за Либия в Италия. Октай в изявление пред журналисти в град Палермо, Италия е заявил: „Международната общественост за съжаление  тази сутрен не успя да постигне единство. Някои среди за съжаление злоупотребиха с джомакинството на Италия и оказаха едностранна намеса. Докато някои страни продължат да манипулират процеса в рамките на своите интереси е невъзможно да бъде обезпечена стабилността в Либия”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „15 000 души са използвали летище Истанбул” отбелязва, че „Турските авиолинии”, които започнаха търговските полети от летище Истанбул на 31 октомври до днес са обслужили 15 000 пътници и 43 000 души са направили резервации.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Германия е най-голямият вносител на турския мед” информира, че през първите 10 месеца на годината Турция е реализирала износ на мед за 21 милиона 785 хиляди и 623 долара. Най-големият вносител е Германия- 2 207 тона за 10  милиона 116 хиляди и 939 долара. През разглеждания период САЩ са внесли от Турция мед за 5 милиона 36 хиляди и 125 долара, Испания за 1 милион 324 хиляди и 16 долара, а Саудитска Арабия за 1 милион 280 хиляди и 415 долара.

Вестник Хабер Тюрк предава, че министерството на сеймеството, труда и социалните политики в периода януари-октомври е предоставилоразрешително за работа на 97 000 чуждестранни граждани от 165 страни мнозинството, от които са от Сирия, Грузия, Киргизия, Украйна, китай и Туркменистан.Още новини по темата