България-факти и събития 51

Новини от и за България...

България-факти и събития 51

България-факти и събития 51

Смъртта на малката Дамла потресе Момчиград, Кърджалийско. 7-годишната Дамла е починала от задушаване, твърдят местни вестници в Кърджали. Според „Роподи Прес“ малката Дамла е намерена от майка си, която е задържа и срещу нея се води разследване като заподозряна за смъртта на дъщеря си. Според информация на униформени, говорили пред вестник „Телеграф“, до момента в практиката им в района няма мъж, който да души по този начин деца, което навеждало властите на мисълта, че жена е убила детето. В момента се води разследване, като в района през последните дни имаше протести относно случая, хора искаха да знаят истината за смъратта на малкото дете.

 

Малко икономика. Турската фирма „Теклас“, която оперира в Кърджали откри още 45 свободни работни места. Според вестник „Родопи Прес“ за фирмата край село Глухар се търсят хора от цяла Югоизточна България.

 

Нова експозиция в Керимовата къща в Кърджали. Кърджалийци знаят, че едно време тази къща, която днес е Дом за творице в Кърджали, е била на знатно турско семейство. Така през изминалата седмица Дружеството на художниците в Кърджали откри Коледна изложба. Гости от Турция бяха Вахид Акан от Текирдаг, Февзи Али и Сами Тураман и Лий Маундър от Лондон. Сред 45-те творби бяха включени и тези на млади автори като Фахрие Камбер, съобщи вестник „Нов живот“.

 

„Заедно на един мост“. Ротарианци от Кърджали и Едирне се договориха за този проект. Ротари клубът в Едирне „Мимар Синан“ стисна ръце със свои съмишленици от Кърджали децата от двата клуба да имат съвместен обмен за рисунки и фотографии. Кърджалийси деца ще гостуват за 23-ти април в училището по изящни изкуства „Хасан Риза“ в Едирне идната година, съобщи „Нов живот“.

 

Така продължаваме към София.

 

Панаирът на книгата в София. Цяла седмица книгите се срещаха с хората, хората – с книгите. Интересна част от панаира беше турската извадка от известни автори. Съветникът по култура и туризъм към Турското посолство в София Джемал Текканат даде кратко интервю за Българската национална телевизия, по време на което, спомена, че творбите на повече от 200 турски автори са преведени на български език. Той вярва, че по този начин двата етноса ще се разберат взаимно по-добре, именно благодарение на културата. Писатели като Хасан Сарач и Садък Яслъзучанлар бяха специални гости на панаира. До тях застанаха д-р Аднан Текшен – завършил психология в Анкара. Турският щанд на панаира на книгата бе доказателство за огромният интерес на българите към турската култура.

 

Turkish Airlines раздаде годишните си Агентски награди за България. Церемонията се състоя в София, по време на която, съобщи новинарската агенция „ЕконБГ“, бяха раздадени награди на българските туроператори за съвместната работа с Turkish Airlines. Новият посланик на Турция в София д-р Хасан Улусой беше сред важните гости, уважили събитието. На специална лотария бяха раздадени награди, сред които 5 дневна екскурзия на остров Мавриций с полет в бизнес класа на Turkish Airlines. За други имаше уикенд в Истанбул.

 

Наред с това Turkish Airlines получиха награда за най-предпочитана компания, която лети от/до България, въз основа на онлайн гласуване на IATA агентите, съобщи „ЕкономикБГ“. Това бе по време на раздаването на наградите на Sky Awards, миналата седмица.

 

Екипът на Новините на турски към Българската национална телевизия съобщи, че броят на децата, изучаващи своя майчин език доста е намалял. Според новината на Новините на турски броят на децата тази година, които изучават турски език е намалял с 1701. През последните години намаляването броя на децата, които изучават турски език, се дължи на неосъзнаването на необходимостта от това, което кара родителите да пренебрегват факта, че децата им са билингвисти и могат да изучават майчин и официален едновременно.

 

Стигаме до малките деца. Дарик радио събощи, че в град Ветово, Русенско детските градини ще бъдат безплатни. Малчуганите ще могат да посещават детска градина и да се социализират безплатно. Град Ветово е малко населено място, в което живеят хора от различни етноси, българи, турци, татари, роми. Председателят на общинския съвет д-р Мехмед Мехмед обяви пред Дарик радио, че е достатъчно поне един от родителите да е регистриран по местоживеене в града. С тази крачка се цели подпомагането на младите семейства да отглеждат малките си деца и да мога да работят.


Етикети: новини , България

Още новини по темата