България-факти и събития 1/18

Новини от и за България...

България-факти и събития 1/18

България-факти и събития 1/18

Уважаеми слушатели, тази година отново сме заедно! Бихме искали да ви пожелаем добри и прекрасни събития през 2018 година!

 

Започна европредседателството на съседката ни. Ето какво очаква България през следващите 6 месеца. Припомняме, че председателството на Съвета на Европейския съюз се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца. Близо 300 събития ще бъдат част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България ще има възможността да посредничи и да представи важни въпроси, късаещи региона.

 

По-евтин роуминг между Турция и България Българският транспортен министър съобщи, че започват разговори между двете държави за поевтиняване на роуминга. Към момента цените на услугите между Турция и България варират между 2,99 и 6,99 лева на минута разговор и около 25 лева на мегабайт. Според новината на Инвестор.БГ разговорите предвиждат подписване на меморандуми, които да насърчат мобилните оператори сами да се договарят по между си, така че разговорите да поевтиняват.

 

Кметът на Пловдив Иван Тотев и генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани обсъдиха преди няколко дни общи съвместни проекти във връзка с Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Турският консул Ергани сподели пред „Дарикнюз“, че Пловдив е побратимен с Истанбул и Бурса и че близостта между двете страни е добър повод за увеличаване на бизнес посещенията с цел бъдещи инвестиции в района.

 

Българският парламент ратифицира Истанбулската конвенция срещу домашно насилие и насилие от всякакъв вид срещу жени и момичета. В своята новина Българската телеграфна агенция /БТА/ напомни, че Конвенцията бе подписана миналата година с участието на различни ведомства и неправителствени организации. Тази седмица българското правителство прие проект за Закон за ратификация на Истанбулската конвенция срещу всякакъв вид насилие над жени и момичета. Официалните власти в България направиха изявление, че въпросната конвенция защитава правата на жените и мъжете на най-високо ниво.

 

Отиваме в Кърджали. Млада жена се самоуби вследствие на тормоз от страна на бившия й съпруг. Новинарският портал „Родопи 24“ съобщи, че младата жена е била пребивана, психически тормозена в продължение на 7 години по време на брака й. Въпреки че домашното насилие е било системно, според новината на кърджалийски новинарски портал 27-годишната Севнич всеки път се е връщала при мъжа си в името на детето си. В последствие двамата се развеждат и дори официалните власти издават ограничителна заповед, но бившият съпруг продължава да тормози младата жена. В деня, в който Севнич е получила съобщения с новата съпруга на бившия си мъж, се е нагълтала с хапчета, но била бремена и с второто си дете от бившия си съпруг. Тя е откарана в болница, но не след дълго издъхва заедно с все още нероденото си дете.

 

Да отпътуваме към Ардино. Чрез новината на „Родопи24“ да посетим дома на Исмет Дурмушев, който отглежда много кокичета, а всъщност е все още рано за тях. Заради необичайно топлото време кокичетата са цъфнали на всякъде и хората вече свиват китки. Пред „Родопи 24“ Исмет Дурмушев коментира, че заради топлото време и овощните дървета могат да цъфнат.

 

Природата си знае своето. Нека да се върнем към самия град Кърджали. Миналата година се опитвахме да даде място и проблемите на хората от района, които от години се препитават именно благодарение на тютюна. При изкупуването на тютюна този път до 9 лв на кг „басма“. Хората твърдят, че са доволни. Много турски семейства все още изкарват своята прехрана благодарение на отглеждане и продажба на сортовете „Басми“ и „Кабакулак“. Като според новината на местния вестник „Родопи24“ цената на тези сортове достигна до 9 лв на кг, а на сорта „Катерини“ до 7 лв на кг.

 

Бебе №1 за 2018 е Айсун, дъщеря на майката Севгинар Кадир от Джебел. Това съобщи Нова ТВ, в чиято новина майката споделя, че това е най-хубавият новогодишен подарък за нея и съпруга й.


Етикети: новини

Още новини по темата