България-факти и събития 18

Новини от и за България...

България-факти и събития 18

Тази седмица предаването ни „България – факти и събития“ е пълна с различни и интересни новини от всички краища на България. Обиколката ни започва от Русе, минаваме през София и Пловдив и последната ни спирка тази седмица ще бъде Кърджали.

Русе.

На 28-ми в петък в камерната зала на Драматичен театър „Сава Огнянов“ бе представена постановката „Дуелът“, която е адаптация по пиесата „Двубой“ от литературния класик Иван Вазов. Пиесата е за любов, омраза, криминале, ужаси и песни. Двама млади мъже се решават на дуел заради една плесница, ударена пред обществото, и фалшива новина, оронваща престижа на един от двамата главни герои. В крайна сметка нещата свършват добре, двете страни се помиряват и всички актьори запяват весели песни. Емоционалната пиеса бе допълнена с различните облекла на актьорите, представящи хората от различните прослойки на обществото от онова време. Според известният български режисьор Йосиф Сърчаджиев, поставил на сцена постановката, преди около 125 години Иван Вазов е написал творбата си с цел да осмее хората от своето време. По време на постановката впечатление направи името на един от актьорите – Кадри Хабил – български актьор от турски произход с международна награда за мъжка роля. Роденият през 1975 г Хабил се описва от българските медии като талантлив и блестящ актьор. През 2008 година на 18-тия Международен фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма“ той получава награда за мъжка роля с участието си в спектакъла „Оркестър “Титаник“ от Христо Бойчев, режисьор Пламен Панев, в ролята на Луко. А днес той е част от актьорския състав на Русенския театър. През май не пропускайте спектакъла „Дуелът“ и с участието на Карди Хабил.

София.

Наричан от българските медии интелектуалец турският писател Недим Гюрсел представи българския превод на романа си „Мехмед Втори Завоевателят“(Bogazkesen). В свое интервю за предаването „Панорама“ на БНТ Недим Гюрсел сподели, че в книгата си представя личния живот на султан Мехмед Втори, който превзема Цариград през 1453 г и това става повратната точка в историята на Европа и света. Българските читатели могат да се насладят на историята примесена с фантазията на романиста. Писателят Гюрсел живее в Париж, но не изневерява на майчиния си език и пише и на турски, като повечето му творби са посветени на Истанбул, това споделя той пред българската аудитория.

Пловдив.

В пловдивския квартал „Каршияка“ се намира порутена турска баня, която събира туристи, пише местният вестник „Марица“. Банята е последната несрутена част от една старинна сграда от Възраждането. Преди Балканската война в къщата живеело турско семейство, което било едно от последните тръгнали на югоизток. Според вестник „Марица“ почти всички сгради в квартала, които били построени по време на Възраждането, са разрушени и на тяхно място през 70-те години са построени жилищни блокове. Историкът Александър Пижев споделя пред вестника, че банята е построена с турски тухли и каменен градеж и понеже, тя не е част от голям старинен комплекс, затова не бе призната като паметник на културата. Тя е само част от частен дом, но такава подобна баня няма вече никъде, признава историкът. Исторически останки можем да срещнем и там, където ни най-малко очакваме.

Кърджали.

На 25-ти април солистите и ансамбълът към читалище „Юмер Лютви 1993г“ изнесоха своя традиционен пролетен концерт. Бяха представени турски народни танци, детски песни, които събраха погледите и аплодисментите на зрителите в Дома на културата в Кърджали.

Докато сме в Кърджали се поразходихме до Ардинско. В село Жълтуша със средства от местните жители се организира мероприятие за благополучие и здраве. Около 2 хиляди души се събират от 99-та година насам всяка година по това време, тъй като същата година в областта е имало торнадо, което унищожило цялата реколта, пише порталът „Арданюз“. Тази година хора от Жълтуша, Рудозем, Мадан, Еньовче, Седларци се молиха за берекет и здраве. Заедно с това имаше мевлид и курбан, храна бе раздадена на всички нуждаещи се.

Вместо дрога състезание по канадска борба. Деца от Кърджали мериха сили на канадска борба като алтернатива на дрогата. Ученическото състезание бе организирано от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център в областния град. Участниците бяха 40 от цялата област. Златни медалисти на първото издание на състезанието по канадска борба бяха Светла Стоянова – момичета, Милен Чакъров – момчета до 45 кг, Атуф Гюнай – момчета 45-60 кг, Гюксан Керим – над 60 кг, съобщи Дарик Радио.

Знаете ли, река Арда на места образува уникални меандри, които според туристическият порталът rodnoto.bg меандрите на Арда са едно от седемте чудеса в съседката ни, заслужаващи вниманието на туристите. Сред тях са следните природните забележителности:

·         пещерата Проходна – намира се край село Карлуково. Вследствие на ерозията на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Хората наричат този уникален природен феномен „Божиите очи“.

·         Крушунски водопади – това е приказна каскада от водопади, скални прагове, вирчета и басейнчета, заобиколени от пленяваща природа. Намира се край Ловеч.

·         Белоградчишките скали – намират се в Западния Предбалкан, близо до Белоградчик. Имат причудливи форми, за които се носят различни легенди. Менят се и цветовете на скалите от червен то жълт цвят.

·         Рилските езера – те са от ледниковия период, като най-високо се намира езерото Сълзата, това е така заради кристално чистата вода.

·         Стобските пирамиди – намират се в село Стоб, в планината Рила. Приличат на гъби. Имат интересни имена като Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете.

·         Заливът Болата – намира се край село Българево, северната част на Българското Черноморие и е част от резерват „Калиакра“.

·         Така стигнахме до меандрите на река Арда – на входа на язовир „Ивайловград“ между Маджарово и Бориславци река Арда образува много красиви меандри и пясъчни плажове. Най-внушителен е този, които прилича на скален пръстен, оформен от 180-градусов завой на реката.

За сега това е от нас.До нови срещи.


Етикети: България

Още новини по темата