България-факти и събития 20

Новини от и за България...

България-факти и събития 20

В предаването ни „България- факти и събития“ тази седмица ви представяме цяла кошница с култура и обществен живот от различните краища на България.

 

В София. „Europe On Air” – проект за младежи в рамките на програмата „Еразъм“ на Европейския съюз. Младежи от различни страни, които учат журналистика, се събраха в София да обменят опит и знания, съобщи Българското национално радио. Участници от турска страна бяха проф. Д-р Незих Орхон от Анадолския университет в град Ескишехир и неговите студенти Берк Байтар и Серджан Актар, които бяха гости в Редакцията по предавания на турски език. В своето интервю младежите споделиха положителните си впечатления от съвместната работа с българските си колеги. Тук бихме искали да припомним, че съвместно европейски младежки програми много младежи от България или от Турция имат възможността да опознаят работата и обучението един на друг.

 

Ценни ръкописи в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. На 11 май беше Денят на отворените врати на библиотеката, където се пазят ценни ръкописи още от времето на Османската империя. Посетителите имаха възможност да видят 13 цветни пана от отделите „Ръкописи и старопечатни книги“, „Български исторически архив“ и „Ориенталски сбирки“ и няколко безценни исторически експоната, сред които бе „Поема за Тимур“ известна още като „Книга на победите“. Книгите от този отдел се отличаваха с добре запазена изработка и с текстовете на султана, съдържащи личния му знак, като някои от тях бяха на османски език. Отдел „Ориенталски сбирки“ пази ценни книжа от времето на Османската империя, които са запазени и реставрирани и съхранявани и в днешно време.

 

Велико Търново – международна фолклорна столица. На 14-ти май бе открит 21-вото издание на Старопланинския събор „Балканфолк“, който ще продължи до 20-ти май. Колективи от Турция, Молдова, Украйна, Беларус, Индонезия, Казахстан, Индия тази година взимат участие със своите фолклорни танци и обичаи. Около 4000 изпълнители от тези страни представят своята култура на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“ във Велико Търново. А фолклорните състави, сред които и от Турция, наброяват 200, което за мащабите на Велико Търново е голямо мероприятие. Ежедневникът „24 часа“ съобщи, че мероприятията са в рамките на музикалните празници „Евро фолк“, провеждащи се под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на община Велико Търново.

 

Къщичка за книги в Добрич- По инициатива на Регионалният исторически музей в Добрич в близост до сградата бе поставена дървена къщичка за книги. Според новина на вестник „24 часа“ с тази акция се цели къщата за книги да стане място за споделяне на на идеи, срещи и размяна на книги с цел стимулиране на четенето у обществото. Към момента в къщичката има събрани 30 книги.

 

Успехът на Дилара Сарач от езиковата гимназия в Кърджали. Между 29 април -1 май се проведе Национална олимпиада по математическа лингвистика, на която участваха ученици от гимназиите в цялата страна. Учениците бяха общо 108. Сред тях бе и една много добра математичка от езиковата гимназия в Кърджали - Дилара Сарач, която учи в езиковата гимназия в Кърджали. Тя впечатли публиката със своите завидни знания по математика. Математическата лингвистика не се изучава като основен предмет в училищата, но е част от програмата на извънкласните часове. Чрез подобни инициативи се цели развитие на логиката и математическото мислене у децата.

 

През следващите дни предстоят още събития, които бихме искали да споделим с вас.


Етикети: България

Още новини по темата