България – факти и събития 24

Новини от и за България...

България – факти и събития 24

Тази седмица започваме с една новина от Кърджали, по-точно язовир Кърджали. Българските медии съобщават, че нивото на водата на язовира е опасно ниско, като към момента е с около 4 метра под минималната норма. Експерти и министри се събраха в Кърджали в началото на седмицата да обсъдят ситуацията и да намерят подобряващи ситуацията решения. Застрашени са видове риба като есетра и моруна, от които се добива черен хайвер за износ. А за получаването му са необходими години. Очаква се ВЕЦ Кърджали да смъкне още нивото на язовира, от което ще загуби ще претърпят много стопанства.

Напусна ни писателят Али Дурмуш от Ардино. Али Дурмуш е един от малкото писатели от турски произход в България, които днес имат важно място в културата на българските турци. Припомняме, че през 2013 година той представи своята детска стихосбирка „Гора зелена“ (Yeşil Orman). Според вестник „Родопи“ писателят живя скромно през целия си живот. Така и си отиде, но остави много важни писания след себе си, които остават част от съвременната култура на българските турци.

Ученици от кърджалийското училище „П.Р. Славейков“ зарадваха своите учители и близки с пълен пакет златни медали. На републиканските финали волейболистите от училището спечелиха редица златни медали, наред с това с бронзови медали се върнаха в Кърджали и момчета от баскетболния отбор. Приятно впечатление прави, че сред имената на първенците има най-различни имена – турски, български. Волеболистите – момичета – Ирена, Мелина, Гюлчин, Мюмюне, Ана-Мария. Всички тези деца учат в държавното училище „Славейков“ и на състезанията на републиканско ниво спечелиха редица златни и бронзови медали в различни категории. Браво!

Еньовденските тайнства. Село Делчово, Благоевградско всяка година е домакин на този хубав летен български празник. На самия празник сутринта рано се берат билки, така ще направят и младите в село Делчово в събота сутринта. Според поверието браните на този ден билки са с най-лековити. На мегдана на Делчово се събират млади момичета и правят венци от събраните цветя и билки. Една от най-големите повежда другите към венеца, който иска може да мине през венеца за здраве и късмет.

Поетичната книга на Гюлсер Мазлум от Разград. На 13-ти юни в регионалната библиотека в Русе „Любен Каравелов“ бе представена книгата на Гюлсер Мазлум. „Дете на Вселената“ е първата книга на Мазлум, като съдържа паралелен превод на турски език. Мазлум е завършила Шуменския университет, след това продължава обучението си в Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя работи като психолог, училищен психолог. Към момента живее, работи и твори в Разград, но през изминалите години нейни творби са публикувани в местния печат, сборниците „Поетични хоризонти на българката“, в печатните издания на Сдружението за балканска и евразийска литература „Кибатек“ в град Измир.

Според спортните таблоиди в България турските футболни клубове обмислят трансфер на важни имена от ФК „Лудогорец“ и ЦСКА. Бившият треньор на ЦСКА Едуард Йорданеско е получил оферта от турския клуб „Карадемир Карабюкспор“. Не на заден план остават и играчите на ФК „Лудогорец“ - един от тях е Светослав Дяков.

След разходката ни из България сега ви оставяме с програмата на Турското национално радио и ви каним отново идната седмица да се срещнем тук в нашия ефир!

 Още новини по темата