България-факти и събития 36

Новини от и за България...

България-факти и събития 36

Дни след Курбан Байрам отново сме с вас, тук, пред микрофоните на Турското национално радио.

 

Тази година Курбан Байрам започна на 1 септември и отслужването бе на този ден в джамиите, които действат на територията на България. В София празничната молитва по случай Курбан Байрам започна в 7:40 часа, това съобщи Главното мюфтийство на България.

 

Над 600 000 мюсюлмани в България отбелязаха Курбан Байрам. Стотици джамии отвориха врати рано сутринта за празничната молитва. Националата Нова ТВ съобщи за 600 000, но според неофициалната статистика техният брой е много по-голям.

 

Най-напред отиваме в Кърджали, където в първия ден на свещения празник джамията беше препълнена от вярващи мюсюлмани. Началото на празника бе обявен със специална молитва, като част от дошлите да се помолят в този ден, не успяха да влязат в храма, защото той беше препълнен. Подобно беше положението и в София пред „Баня баши“ джамия, творение на културата - имаше много мюсюлмани от цял свят, които се стекоха пред единствената джамия в София. Знаете друг район, в който живеят мюсюлмани е Шумен. В деня на празника стотици мюсюлмани се стекоха на сутрешна молитва в Томбул джамия.

 

Държавните лидери на съседката ни не пропуснаха да поздравят всички мюсюлмани за празника. Българският президент Румен Радев пожела мир и спокойствие във всички домове, а българският премиер Бойко Борисов подчерта, че у съседката ни са доказали още един път, че живеят в мир, пожела и в бъдеще във всички домове да има мир и разбирателство.

 

Вестник „Нов живот“ съобщи, че Сдружение за турска култура организира и изнесе концерт с народни песни и танци, а местната група „Лира“ събра всички овации.  Една примерна постъпка ни сподели същият вестник, а именно споделянето. Момчилградчанин, който се изселил 89-та година в Стокхолм, Швеция беше в родното си място и по случай празника дари овен на нуждаещите се, пише вестник „Нов живот“.

 

В шуменското село Стоян Михайловци също отпразнуваха Курбан Байрам. Българският новинарски сайт „ДнесБг“ даде широко място в своя новина за празника и основните ястия, които се сервират на масата, присъщи за селото.  Българският новинарски сайт припомни, че част от курбана се раздава на нуждаещи се, част от месото остава за семейството. На трапезата се слагат баклава, сутляш, кисел, сърми и млечна баница.

 

В Бургас обаче мюсюлманите посрещнаха байрама на открито, искат джамия, това пише местния новинарски сайт „Бургас24“. В бургаския квартал „Победа“ вярващи мюсюлмани посрещнаха празника с молитва за мир и спокойствие пред спряната от строителство джамия. Местните мюсюлмани заявиха пред репортер на новинарския сайт „Бургас24“, че те са част от населението на България и имат правото да имат възможността да се молят и да посещават свои религиозни храмове. За това поискаха да има джамия в квартала им, именно с тази цел.

 

Сега отиваме в Сливен. Там не сме били отдавна. В дните, в които имаше байрам, там се проведе рали, на което щяха да участват и четири екипа от Турция. Ден преди старта на тазгодишното издание на Международния рали турнир турската страна се отказа поради логистични проблеми. Така Аъз Авджъ /Бахадър Гюгенмез, Осман Угур, Тугба Бора, Ферхат Танръбили/Кутай Ергугрул  не участваха на състезанието, където в последствие се отказа и участникът от Грузия Александър Ломадзе.


Етикети: новини , България

Още новини по темата