България, факти и събития 38

Новини от и за България...

България, факти и събития 38

 Нека заедно да проследим последните събития у съседката ни.

Започна новата учебна година. В Добрич първокласниците имат занимателни тетрадки, това е подарък от общината с облика на града, съобщи вестник „24 часа“. Освен това „Дарикнюз“ съобщи, че 1300 първокласници в Кърджали ще получат целева помощ за новата учебна година, която вече започна. Директорът на местната дирекция по социална помощ Нермин Мехмед подчерта, че заявление за целевата помощ се подава след записване на детето в първи клас, като крайният срок е 15 октомври 2017. Като се предполага, че всяко семейство, което е одобрено ще получи по 250 лева еднократна помощ.

Новинарски сайтове като „ВестиБГ“, „ЕпицентърБГ“, „АктуалноКом“ публикуваха новини в началото на седмица с искане на Конфедерацията на балканските румелийски турци Зюрфеттин Хаджиоглу относно силно намалелият брой ученици, които изучават турски език като майчин. В началото на 90-те години, припомни „ВестиБГ“, броят на учениците, които изучават турски език като майчин е около 100 000, към момента те са по-малко от 10 000, докато в Кърджалийско не надминават повече от 2 500. Очаква се към края на месеца да бъде ясно дали тази година ще има деца, които ще изучават турски език и колко ще бъде техният брой. Ще следим темата.

В началото на седмицата ежедневникът „24 часа“ съобщи за тежка катастрофа с турски гражданин, чието име не бе упоменато в новината. Според вестника пътният инцидент е станал на пътя Велико Търново – Варна. Според първоначална информация водачът, управлявал превозното средство, е загубил контрол над волана и е излязъл извън платното и се е преобърнал. За щастие пострадалият е вън от опасност за живота. Изписан е за домашно лечение.

За съжаление почина един от водачите, тежко пострадали по време на катастрофата в Прохода на Републиката /Хаинбоаз/. Въпреки усилията на лекарите шофьорът на турския тир не бе спасен.

Фестивал на чушката в Кирково се състоя в края на минатала седмица. Подобен фестивал се организира за втори път в Кирково с подкрепата на местната община и жителите. В рамките на фестивала много хора от Кирково се включиха в надяждането с люти чушки, като всеки имаше възможност да преглъща лютата чушка с хляб, айрян или бира. Един от участниците Феридун Абдурахман успя да изяде 28 люти чушки, следван от други участници, които погълнаха с около 4-5 по-малко, пише българският вестник „24 часа“.

В Ардино играха шах. Очен специалист победи на шах в Ардино. Това съобщи „Родопи24“. В рамките на културните празници, които се провеждат ежегодно в Ардино се състоя турнир по шах в памет на местния любимец Хикмет Таибов. Това се прави вече трета поредна година, на турнира участват местни любители на шах и така тази година победител бе очният специалист от Млечино Еркин Осман, след това е Фери Балинов, трети е Еркан Хаджимустафа от Бял извор и на четвърто Юксел Исмаил от Ардино.

 

 

 Още новини по темата