България-факти и събития 40

Новини от и за България...

България-факти и събития 40

Тази седмица ще започнем с една икономическа новина. Вестник “Дневник” писа, че турски инвеститори се интересуват от български индустриални зона. Това стана ясно по време на форум, организиран в рамките на Пловдивския международен панаир. Икономическата зона в Свиленград е именно тази, която е привлякла вниманието на инвеститорите, посетили съседката ни. Друга важна зона е икономическата зона София-Божурище. Българският икономически ежедневник припомни още, че за периода 2009-2016 г вносът на Турция в България се е увеличил с 90%, а износът с - 80%. Подобно явление се наблюдава и в областта на туризма и инвестициите.

 

Главното мюфтийство на Република България започна координирани заседания с местните мюфтийски структури. Първата обща среща се състоя в Смолян, заедно с членовете на местното настоятелство. По време на общата среда бе обявено, че тази година от дарители са събрани около 280 хиляди лева в отдел “Образование” на Главното мюфтийство, в подкрепа за ислямската просвета, дадена от мюсюлманската общност на фона на броженията, които се опитват да създадат сред определени среди, както и в трудното финансово положение на Мюсюлманско изповедание.

 

Ученици на ислямското духовно училище в Момчилград раздадоха ашуре в Кърджалийската джамия. Близо 700 човека се събраха в джамията по повод десетия ден от месеца Мухаррем, пише вестник “Нов живот”. Това е традиция, която се извършва всяка година.   Районното мюфтийство в Кърджали  съвместно с духовното училище в  Момчилград събраха възможно повече вярващи за почитане на деня Ашуре.

 

Дилара Сарач от Кърджалийската езикова гимназия е със завидни математически знания и способности, посочи новинарският сайт “Кърджали.Нюз”. Благодарение на това езиковата гимназия се присъедини към групата млади матетамици в България. След редица постижения на местно ниво Дилара получи правото да участва на Националната олимпиада по математическа лингвистика. Успех.

В края на септември традиционно жители на селата, намиращи се в най-високата точка на Източни Родопи, се събират на събор с цел - “даг байрамъ”, като село Звездел, което е едно от най-старите в общината е едното от тях. Така миналата седмица вестник “Родопи24” уточни, че стотици жители на момчилградския район са се събрали да почетат даг байрамъ.

 

Приключи фестивалът на баницата в Кърджали. Като една от последните прояви бе свързана с детска фолк фиеста. Пъстра бе фиестата, пише вестник “Родопи24”. На мероприятието бяха изнесени пред публика ежедневни народни носии на родопчанки, битови кукли на младата майсторка Мария Робева. В Дома на културата се събраха всички млади и възрастни, за да разберат какво е било ежедневието на родопчани.

 


Етикети: България , новини

Още новини по темата