България-факти и събития 52

Новини от и за България...

България-факти и събития 52

В последната седмица на 2017 година сме с вас в предаването ни „България – факти и събития“.

 

Започваме с една човешка история. За едногодишно момиченце от град Варна, което беше опериран от турски лекари за отстраняване на тумор. Българската Нова ТВ съобщи, че лекарите в България откриват хидроцефалия на малката Велина по време на контролен преглед. Болестта е била предизвикана от тумор, който лекарите отказват да премахнат, понеже детето все още е малко. Така пътят на Владислава Демерджиева, майка на малката Велина, стига до Турция, където намира лекари, които миналата седмица отстраниха голяма част от тумора на малката госпожица и сега тя се чувства по-добре.

 

В края на седмицата трафикът на граничните пунктове с България беше доста интензивен. На граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“ трафикът е интензивен поради натрупалият се броя тирове.

 

Отиваме в Кърджали. Миналата седмица ви бяхме разказали за малката Дамла, която бе намерена мъртва в жилището на родителите си. Според новинарският портал „Кърджалихабер“ бе повдигнато обвинение за престъпление срещу братовчеда на Дамла. Освен това майката на малкото момиченце, което се оказа убито, също е в ареста заради това, че е оставила малката в жилището им съвсем сама. Братовчедът на Дамла, с инициали Мехмет Ю е вишист, но според съседите той е бил интроверт и не много общителен. Работел като помощник възпитател в детската градина на малкото момиченце. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Децата, които учат турски език като майчин в България, доста намалява. През миналата година тази бройка ако е била между 5 и 6 хиляди деца за страната, тази година то тя е с около хиляда и 700 по-малко. Това съобщи, „Кърджалихабер“. Като основна причина се посочва неознатото поведение на родителите да пращат децата си да учат своя майчин език. Като в статията по темата се съобщава, че децата има право на поне 4 часа седмично, като основно изискване е да има поне по 8 деца в група, а преди това родителите трябва да подадат документи до директора на училището, което посещава детето им.

 

През изминалата седмица 36 ученици се дипломираха успешно от духовните училища в Устино и Шумен при Главното мюфтийство в България. Така новите 36 дипломирани имами ще имат законното право да упражняват професията си в рамките на България. В Хасково дипломите им бяха връчени лично от главния мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи. Той определи този ден като ден на радост и празник. Така мюсюлманите в България ще има свои имами, които познават религията, традициите и местните хора.

 

33 години от Възродителния процес. Стотици хора се стекоха в Могиляне, на традиционния възпоменатален митинг във вторник в памет на загиналите по време на възродителния процес.

 

Зън-зън-зън в Ардино. Деца от турски и български проижод се включиха в коледния концерт в град Ардино, пише вестник „Родопи Прес“. Концертът е организиран от читалище „Родопска искра“ и средно училище „Васил Левски“. Деца от държавните детски градини в града също се включиха с участие в концерта. Най-възрастният посетител бе Назиф Садеттин, а най-малкият посетител бе двегодишната Мелин, която бе придружавана от майка си Ширин Мехмед.

 

Според „Сериалиофбг.ЕУ“ сред най-гледаните сериали в България за изминалата 2017 година на челно място са турски сериали, следвани от индийските. Сред турските заглавия „Твоят мой живот“, „Сезонът на черешите“, „Кьосем султан“, „Градско момиче“, „Стая 309“, „Любов под наем“.

 

Това е за сега от нас. Отново ще се видим през следващата година. Бъдете живи, здрави с късмет и продължавайте да ни следвате, защото ние сме тук заедно с вас! Останете с програмата на Турското национално радио.

 


Етикети: новини

Още новини по темата