Балканите-Текущи събития 14

На 26 март косовската полиция арестува ръководителя на сръбската Служба за Косово Марко Джурич за незаконно влизане  в град Митровица в Косово...

Балканите-Текущи събития 14

На 26 март косовската полиция арестува ръководителя на сръбската Служба за Косово Марко Джурич за незаконно влизане  в град Митровица в Косово. Въпреки че Джурич бе освободен от косовската полиция кратко време след като бе задържан този случай ще има дългосрочни последствия.

На 17 февруари 2018 година, Косово отпразнува 10 годишнина от своята независимост. Най-голямата придобивка на Косово за този 10 годишен период бе признаването на Косово за независима страна от 117 държави и приключването на процеса на изграждането на държавната структура.

Въпреки че Сърбия приема Косово за незаконна и неуспешна държава е принудена под натиска на ЕС да нормализира отношенията си с Косово. ЕС опитващ се да държи диалога между Белград и Прищина жив посредством различни споразумения, възнаграждава както Сърбия така и Косово с напредък в процеса на членството в ЕС. За съжаление обаче случая с арестуването на Джурич е с потенциал да постави в нова безисходица диалога между Белград и Прищина, който през последните години и без това напредва много трудно.

Случаят с Джурич ще донесе краткосрочни придобивки от политическа гледна точка както за Белград така и за Прищина. Президентът на Сърбия Александър Вучич изпрати Джурич в Косово въпреки, че бе наясно, че ще бъде задържан от властите в Косово. Причината за това е че Вучич, който е притистнат между напредващото с големи трудности членство в ЕС и ескалиращия сръбски национализъм и проруски течения, от време навреме се нуждае от кризи по въпроса с Косово. При всяка една криза с Косово  се възобновява болката у сръбските граждани от загубата на Косово, което има кратокосрочни политически придобивки за белградската администрация.

Кратокосрочните напрежения между Сърбия и Косово са от полза и за косовската администрация. Главното предизвикателство във вътрешната политика на Косово е установяването на контрол над северните части на Косово, които са населени масово със сърби. В рамките на споразумението постигнато между Сърбия и Косово на 25 август 2015 година се предвижда формирането на Съюз на сръбските общини в Косово. С това правителството на Косово цели да вземе под свой контрол северните части на Косово и да ги интегрира с държавната структура.

За съжаление обаче опозиция в Косово е на друго мнение. Според тях формирането на Съюз на сръбските общини в Косово отваря пътя за създаването на паралелна сръбска държава в рамките на Косово. Поради тази причина опозицията организира редица протести в Косово и възпрепятства чрез протести дори дейността на косовския парламент. Косовската опозиция възнамерява да продължи протестите докато не получи желаното и по всяка вероятност планира да превземе властта по този начин. Това, което е най-лошото е че продължава да расте подкрепата на косовския народ за опозицията.

Икономиката е другото голямо вътрешнополитическо предизвикателство за Косово. БВП на глава от населението на Косово е 25 % от средните стойности за страните от ЕС. Безработицата в Косово, която в периода 2001-2017 година надхвърли 37% е най-високата в страните от Европа. След като Западните страни подкрепящи независимостта на Косово и косовските политици пренебрегнаха въпроса с подобряването на житейския стандарт голям брой семейства в Косово намериха спасението в емигрирането в европейските страни.

Протестите организирани от косовската опозиция показаха, че икономическа неудовлетвореност може да бъде манипулирана с лекота. От тази гледна точка временните напрежения със Сърбия допринасят за преиначаването на дневния ред на Косово и за отдалечаването на народа от истинските проблеми.

По-рано също бяха възникнали напрежения между Белград и Прищина затрудняващи диалога, но в общи линии тези напрежения бяха краткосрочни. Случаят с Джурич обаче е малко по-различен. Отношенията между Запада и Русия са обтегнати до такава степен, че напомнят за периода на Студената война. Тези събития влият и на балканските страни. Москва отправяща предизвикателство към Запада същевременно търси пътища да разгърне влиянието си на Балканите. Случаят с арестуването на Джурич от косовската полиция бе реализиран с одобрението на западните страни. Именно заради това колкото повече расте напрежението между Запада и Москва не само Косово, но и другите регионални страни може да станат сцена на различни игри.

Предложихме ви коментара на доктор по политическите и икономическите науки Ерхан Тюрбедар...

 Още новини по темата