Балканите-Текущи събития  15

Обещанията за идеален порядък на Балканите...

Балканите-Текущи събития  15

С приключването на периода на Студената война и на социалистическия режим, балканските страни изживяха период на поврат по отношение на своите икономика, политика, култура и сигурност, а така също станаха сцена на войни. Социалистическият режим в бивша Югославия, който продължи почти половин век бе успял да възпрепятства избухването на сблъсъци на етническа основа. Наред с това обаче се оказа недостатъчен за изграждането на култура, която да прекрати историческата конкуренция между отделните нации. Именно заради това след разпадането на социализма страните от Западните Балкани станаха сцена на сблъсъци. Въпреки че в днешно време Балканите са много по-стабилни все още съществува риск от нови сблъсъци.

Народите на бивша Югославия се запознаха със социализма след войната срещу фашистката окупация. Създателите на Югославия обещаха комунизма, който на теория е най-идеалния и справедлив режим. За съжаление в своята основа замисъла на комунизма бе толкова идеален, че на практика просто бе неизпълним. Освен това идеята за комунизма принадлежи на диктатори като Сталин.

Лидерът на Югославия Йосип Броз Тито бе успял да се спаси от сталинизма. Наред с това Тито продължи еднопартийната система, но отделните народи в състава на Югославия живяха в мир.

Социалистическа Югославия се осланяше на два стълба. Първият от тях бе самия Тито. Тито бе един от уважаваните в света лидери. Вторият стълб бе Комунистическата партия на Югославия. Със смъртта на Тито рухна единият от сълбовете на страната, а с края на комунизма в Русия рухна и втория стълб на Югославия. В резултат на това през 1990 година започна смъртта на Югославия.

Непосредственно след това се пробудиха някои отрицателни събития подтискани по време на съществуването на Югославия. Политиците манипулираха съществуващата етническа и религиозна чувствителност в резултат, на което избухнаха войни. Престъпленията бяха извършени главно срещу мюсюлманите.

След тези ужасяващи събития страните от Западните Балкани днес се сдобиха с по-стабилна структура. Във всички западнобалкански страни на власт са администарции целящи членство в ЕС и НАТО и които са избрани по демократични пътища. Дори Сърбия, която поради някои свои причини се държи дастанцирано от НАТО притежава армия, която все повече се доближава до стандартите на НАТО. Всичко това показва, че Балканите преминават през един по-различен и положителен период. Външнополитическите цели се отразяват и върху вътрешната политика на регионалните страни. Това на свой ред улеснява разрешаването на някои от съществуващите незначителни проблеми и контролирането на по-големите проблеми.

Наред с тези положителни събития в страните от Западните Балкани някои проблеми все още очакват разрешение.

Водени от предположението, че днешната международна конюнктура няма да се промени е възможно да се отстоява, че ЕС ще продължи да играе критична роля за разрешаването на проблемите пред, които са изправени Балканите.

Брюксел, който продължава да използва пълноправното членство в ЕС като примамка все още играе важна роля за съхраняването на стабилността в страните от Западните Балкани. За съжаление обаче ЕС от време на време също като бившите комунисти от Балканите правят изявления, които от теоритична гледна точка са идеални, но чиято реализация е невъзможна. Например ЕС очаква от страните от бивша Югославия да водят идеално сътрудничество, създаването на искрени приятелства между хората и значението на границите да бъде със символично значение. Дори един ден всички регионални страни да станат пълноправни членове на ЕС няма да се събдне идеалната съдба проектирана от ЕС по отношение на Балканите. През последните години кризите избухнали в ЕС изкараха наяве тайните стени и разцепленията в ЕС. Страните от Западните Балкани ще успеят да станат членове на ЕС, но самото членство няма да донесе идеалното положение в тези страни. Наред с това тази перспектива продължава да бъде най-рационалния сценарий за региона.

Предложихме ви коментара на доктор по политическите и икономически науки Ерхан Тюрбедар...Още новини по темата