Актуална тема на деня-15/18

Химическите атаки на Есад в Гута...

Актуална тема на деня-15/18

Община Дума в Източна Гута в Сирия стана цел на ново нападение с химическо оръжие. По време на това нападение загинаха цивилни между които жени и деца. Според първите данни, е бил използван нервнопаралитичен газ. Районът Източна Гута, който от началото на гражданската война в Сирия насам е под контрола на опозицията, през последния период е цел на операциите на сирийския режим. Районът е подлаган на масирани бомбардировки и често болници, училища и джамии са цел на нападенията.

Предлагаме ви коментара на Джан Аджун от Фондацията за политически, икономически и обществени изследвания СЕТА.

Районът Източна Гута е разположен близо до столицата на Сирия Дамаск и затова представлява пряка заплаха за столицата и за режима, порлади които силите на режима полагат големи усилия за да го отнемат от ръцете на опозицията. От 7 години насам районът е под обсадата на силите на сирийския режим. С инициативите на Турция и на Русия районът бе обявен на процеса в Астана за една от зоните за деескалация на напрежението, но Иран и Русия, сочейки като довод терористичните организации в района, продължават да организират нападения. През последния период опозиционните сили и техните семейства, с посредничеството на Русия, започнаха да напускат района и да се изтеглят в контролираните от Турция райони.

Общината Дума, бе останала като последно под контрола на организацията Джейш ел Ислям. Русия бе посредник в преговорите между сирийския режим и Джейш ел Ислям. В съответствие с постигнатата договореност с Русия, отрядите на Джейш ел Ислям щяха да останат в района и да поемат мисията на сили за сигурност. Тази договореност обаче бе отхвърлена от режима на Есад. След като Джейш ел Ислям отказа да напусне Дума, преговорите бяха прекратени. Именно тогава се проведе и последното химическо нападение по време на което загинаха много цивилни. След това химическо нападение Джейш ел Ислям прие да напусне Дума и да се оттегли в северните райони на страната. С това химическо нападение режимът на Бешар Есад съумя да принуди опозицията да напусне своята силна база в подстъпите на Дамаск.

Провеждането на една военна операция за налагане на контрол в Дума щеше да коства на режима доста скъпо, тъй като Джейш ел Ислям изгради силна отбранителна линия в района. Организацията разполага е с голямо количество оръжие и боеприпаси.

В тази организация членуват основно бивши военнослужещи в сирийската армия и сред опозицията тя е приета като една от групите с най-високи бойни възможности. Операцията за отнемането на Дарая от опозицията бе коствала на режима много жертви.

Химическата атака на режима на Есад в Дума спаси режима от големите жертви и даде възможност за бързото отнемане на района от опозицията.

Използването на химическо оръжие представлвапрестъпление срещу човечеството но даде бърз и ефикасен резултат от гледна точка на сирийския режим.

Употребата на химическо оръжие, за режима на Есад е най-лесният начин за постигане на победа, ако естествено не предизвика международни реакции. От началото на гражданската война насам режимът на Есад осъществи 215 химически атаки. След първите атаки, режимът стана свидетел на безучастието на световната общност и това му придаде смелост за да повтори отново и отново тези атаки. Режимът се надяваше и на подкрепата на Русия в СС на ООН и на военната подкрепа на тази страна и затова и се осмели да реализира тези химически атаки.Още новини по темата