България-факти и събития

Новини и факти от и за България...

България-факти и събития

Говорим за транспортни връзки между Бургас и Инеада ще улеснят туристическия поток и инвестициите. Консулът ни в Бургас Иньонтепе предложи да бъдат разкрити морски транспортни връзки между Бургас и Инеада. Като тук припомняме, че Инеада се намира на 5 км от Резово. Според консула ни при разкриване на такива морски връзки в такъв случай много хора от Турция ще могат да посещават историческите и културни обекти в Бургас и областтта, което много ще допринесе за туризма, посочва българската телевизия Тв Европа.

 

Генералният консул в Бургас Нурай Иньонтепе посети Разград.

 

Областният управител на Разград се срещна с генералния ни консул в Турция в Бургас и с областния мюфтия на Одрин. Консулът се разходи из централната част на града и посети джамията „Ибрахим паша“, след това – градската галерия. На срещата участва и областният мюфтия на Едирне Емруллах Юзюм, който заедно с генералния консул по-късно се присъединиха към ифтар, организиран по случай Рамазана.

 

Рамазанът и ифтарите продължават и тази седмица.

 

Посланикът ни в София Хасан Улусой и главният мюфтия Мустафа Хаджи бяха в село Трапище, област Търговище. Специално бе организиран ифтар за мюсюлманите в местността. На събитието участва и консулът ни в Бургас Нурай Иньонтепе. Близо 500 души се стекоха да уважат вечерята. Със съдействието на кметството ифтарът бе спокоен и приятен, се посочва в новината на „Дарик нюз“.

 

Преминаваме към Пловдив. В Джумая джамия се събраха представители на различните етнически общности. Джамийското настоятелство под тепетата покани на ифтар представители на различни общности. Според новината на Българската национална телевизия това бе изява на милосърдие и толерантност.

 

Художникът Петър Дачев и неговото творчество се популяризира благодарение на сътрудничество между добрички и турски учени. Според новината на Дарик Нюз обща дейност между Регионалния историческия музей в Добрич и турският учен Хюсеин Мевсим – преподавател по български език и литература в Анкарския университет се пренася в книгата на турския учен „Петър Дачев и Истанбул“.

 

И е ред на Празника на розата в Казанлък. Миналата седмица бе фестивалът на розата в сърцето на Стара планина. Новинарският сайт „Казанлък.ком“ описа традиционния фестивал на розата, по време на който най-красивите млади момичета в града излизат и вървят заедно с останалите по време на шествието в града, всички обличат традиционни народни дрехи, като точно тази част от всички краища у съседката ни очарова най-много с пъстротата и уханието на рози.


Етикети: България

Още новини по темата