България-факти и събития 14/18

Новини от и за България...

България-факти и събития 14/18

„Караниколов поощри турските инвестиции“ това е заглавието на „Нюз.БГ“. По време на българо-турския бизнес форум в Истанбул българският министър на икономиката зяви, че Турция е един от основните партньори на България и с всяка година се увеличават инвестициите у съседката ни. В допълнение на темата „Медиапул.БГ“ съобщи, че при съвместна работа между турски и български фирми, се дава възможност за кандидатстване за финансиране по европейски проекти в зависимост от областта на опериране на фирмата.

 

Висшият мюсюлмански съвет в България се събра на извънредно заседание, в което заяви, че мюсюлманите у съседката ни не са заплаха за сигурността на страната, това съобщи „Нюз.БГ“. Повод за срещата бяха думите на един прокурорите по делото за 13-те имами с твърдения за проповядване на радикален ислям. През изминалите дни бе потвърдена едногодишната присъда на Ахмед Муса, докато Юсуф Горелски бе напълно оправдан. Ахмед Муса се сметна, че излежал присъдата си и бе пуснат под парична гаранция. Малко след решението на съда думите на един от прокурорите в посока на това, че увеличаването броя на мюсюлманската общност у съседката ни би застрашило националната сигурност предизвикаха разочарованието на мюсюлманската общност. По случая тече проверка.

 

Невруз. Как отпразнуваха Невруз в България. На 4-ти април в Пловдив, различни ансамбли от Тюрския свят представиха уникални мелодии и колоритни танци. Невруз се определя като начало на пролетта, освен това е символ на взаимното разбиране и толерантност. На много места по света близо 200 артисти от 15 различни страни с цветни изпълнения популяризират тюрската култура с продкрепата на Международната организация на тюрската култура – ТЮРКСОЙ, това съобщи Българската национална телеграфна агенция.

 

В силистренското село Брадвари също отпразнуваха Невруз. Вече за поредна четвърта година хората от селото се събраха, за да посрещнат пролетта. Тази година имаха и гости музиканти от Ескишехир, които със саз, изпълниха прекрасна програма по случай празника. Празненството беше организирано от община Силистра, съобщи Дарик Нюз.

 

Богатството на тюрската култура на изложба във Варна. Вестник Черно море съобщи, че творби на над 30 худжници с различни националности от Тюрския свят са изложили своите произведения във Варна. Творците са от Турция, Азербайджан, Молдова, Татарстан, Косово Якутия и др., като преди това изложбата е обиколила почти цялата планета от Ню Йорк до Техеран, от Флоренция до Рабат.

 

Новинарският сайт „Блиц.БГ“ показа едно дете чудо от турски произход, което на 5 години проговори английски без да учи. Семих Алиман от девинското село Грохотно, единствено дете на Севинч и Айдън, ходи на детска градина и там говори на български, майчиният му език е турски. Малкият Семи мечтае да стане професор. Майка му и баща му са го накарали да говори с британско семейство по телефона и хората били изумени от доброто му произношение. Дете чудо.


Етикети: България , новини

Още новини по темата