България-факти и събития 21

Новини от и за България...

България-факти и събития 21

Ето, че измина цяла седмица и днес след обед отново сме с вас. Миналата седмица в събота беше Европейска нощ на музеите. У съседката ни много музеи се включиха в програмата и цяла вечер приемаха посетители с отворени врати. Бихме искали да ви разкажем за посещението си Музея на историята на София. Правят впечатление вещите на българския цар Фердинанд I, най-вече колесницата, която му е подарена от майка му княгиня Клементина Бурон – Орлеанска, дъщеря на френския крал Луи Филип. Всъщност каляската е на една от най-трагичните фигури в световната история френската кралица Мария-Антоанета. Сбруите за 6-те коня са украсени с изображение на българския герб, изработен от злато. В музея е възможно да се видят най-различни артефакти от неолита до римска Сердика. Дори има възстановка на къща от неолитния период с вещи, открити в квартал „Слатина“. Запомняща е и залата „Домът и облеклото на софиянци“ - вечерни рокли, ушити специално за балове, кокетни чадъри на софийските дами. Освен това всяко кътче на музея е изпълнено със снимки от различните периоди на София, която ни карат да се пренесем назад във времето и да се докоснем до истинската история на столицата на съседката ни.

Така след историческата ни разходка се пренасяме към другите ни теми, които подготвихме за вас.

Награди „Мултикултурен човек“. От 5 години насам в Кърджали награждават забележителни личности с награди „Мултикултурен човек“. Инициатор е арт-движение „Кръг“ от Кърджали. Награждават се обикновено кърджалийски за принос към развитието на мултикултуизма, интеркултурния живот, без да има значение в коя точка на света се намират към момента на номинациите. Така тази година наградите получиха д-р Есма Гюндоду от Едирне и Минчо Гумаров от Кърджали. Минчо Гумаров е краевед, изследовател с много книги с различни интеркултурни теми, дори в периода 99-2005 година е бил част от екипа на двуезичното месечно издание за деца и юноши „Родопско равновесие“, което се издаваше на турски и български език. А д-р Гюндоду е общественичка с принос към изграждане на културни мостове между творци и граждански организации между България и Турция.

Фенове на турския актьор Чаатай Улусой. Преди около две години актьорът бе на посещение в България. Днес негови фенове се подготвят отново да го канят в София. За целта са подготвили клип с послания на английски език, неминуемо след това, за да засилят ефекта от любовта си към него, на негови снимки феновете му са изписали послания на турски език, пише българският ежедневник „Труд“. Според новината на вестника софийските почитателки на Улусой имат намерение да изпратят поканата си в офиса на актьора, който се намира в Истанбул. Знаете, съвременни турски сериали се излъчват с превод на българския и българските зрители имат възможност да се запознаят с редица талантливи турски актьори и актриси. Към момента по националната частна българска телевизия БТВ prime time е времето, в което се излъчва обожаваният и от турските зрители сериал „Твоят мой живот“ /“Paramparça”/.

В следващите минути бихме искали да ви представим добри дела на кърджалийци.

Младежи помогнаха за освежаване на болницата в Момчилград; бизнесмени подпомогнаха младеж за неговия бал. Кърджалийският вестник „Родопи 24“ съобщи, че младежи от кърджалийски клон на младежката програма на Ротари Интернейшънъл са събрали пари и са закупили материали и средства, с които да освежат помещенията на местната държавна болница, която има спешна нужда от обновление. Представител на младежката програма от Кърджали, която е говорил пред репортер на вестник „Родопи 24“, Салих Дурмуш сподели, че е по-добре да се даде пример на обществото с лични постъпки. Именно това ги подтикнало да предприемат подобна инициатива.

Преди да ви споделим следваща добрина бихме искали да дадем уточняващи детайли. В България завършващите средно образование празнуват. Организират се тъй наречените балове, на които всеки абитуриент се облича в официални дрехи и заедно със своите съученици се събират и празнуват завършването си и започването на нов етап от живота си. Обикновено тези празненства протичат с много публика, много почерпки, почти като сватба. Това е нещо уникално, тъй като почти никъде по света подобни празненства няма. Инициатива местни бизнесмени от Ардинско било то от турски или български произход подпомогна Сезгин Байрям за неговата абитуриентска вечер с официален костюм. Хора с по-добро материално положение, занимаващи се с продажба на закуски, други с продажба на детски и младежки дрехи, се събраха и дариха усмивка на едно „пораснало дете“, пише вестник „Родопи24“.

Бъдете добри, да бъдем добри, утрото е светло! До скоро драги слушатели, останете с програмата на Турското национално радио!


Етикети: България

Още новини по темата