Западните медии бъркат кюрдите с терористите...

Изявление на президентския говорител Ибрахим Калън...

Западните медии бъркат кюрдите с терористите...

Говорителят на президентството на Република Турция Ибрахим Калън, в изявлението което направи по време на предаване излъчвано на живо по СНН Интернейшънъл.

Калън отбеляза че ПКК е обявена от ООН и от САЩ за терористична организация, че ПЙД/ЙПГ се явява сирийско крило на тази организация и затова Турция трябва да получи подкрепа за прочистването на границите си от терористите. Той подчерта че Турция е предприела много сериозни мерки за предотвратяването на жертвите сред цивилното население.

Калън припомни че с операцията „Ефратски щит” са прочистили от терористичната организация ДАИШ площ от 2 хиляди квадратни километра и че с операцията в Африн са прочистили този район от терористите от ПЙД/ПКК.

Прзидентският говорител заяви че ако се направи сравнение между снимките на Ракка и Мосул преди и след операциите в тях и снимките от Африн преди и след операцията на турската армия, ще стане ясно какви мерки е предприела Турция за запазването на живота на цивилното население.

Калън заяви че се отнасят много сериозно към твърденията че някои членове на Армията на Свободна Сирия мародерстват в Африн, че е възможно някои групи да са предприели подобни действия и че е започнато разследване и виновните ще бъдат открити и наказани и ще се направи всичко необходимо за осигуряването на безопасността на населението на Африн.

Президентският говорител каза че трябва да се направи категорично разграничение между кюрдите и терористите от ПКК/ПЙД, че специално западните медии изпадат много често в грешката да представят като едно кюрдите и терористите и това може да се оприличи на твърдението че всички мюсюлмани са членове на ДАИШ. Той подчерта че след операцията, всички жители на Африн, останали принудени да напуснат домовете си ще се завърнат по родните си места.

Президентският говорител Калън остро разкритикува и разпространяваните твърдения за етнтическа чистка в района като посочи че в редовете на АСС има кюрдски отряди и тези отряди са сред силите влезли в Африн, но за съжаление западните медии не приемат за кюрди кюрдите които не са членове или привърженици на терористичната организация ПКК и се стремят да представят като единствен представител на кюрдите ПКК/ПЙД, което не е вярно.

Прзидентският говорител Калън отбеляза че се водят контакти с американската администрация за разрешаването на проблема с Мюнбич, че този район не е кюрдски а е населен с араби и че операцията за Ракка е приключила и кюрдските групи трябва да напуснат района и да се оттеглят на източния бряг на река Ефрат тъй като представляват заплаха за турската граница. Той каза че терористите са подготвили в Мюнбич свои лагери и се стремят да превърнат района в своя нова терористична база но Турция не може да позволи нещо подобно.

Прзидентският говорител Калън посочи че в Африн са били в пълна координация с Русия, Иран и САЩ за да бъдат предотвратени някои нещастни случаи и че установяването на координация с Русия не означава че са обърнали гръб на другите си съюзници.

Президентският говорител отбеляза че в момента между Турция и САЩ има два важни въпроса и единият от тях е подкрепата на САЩ за терористичната организация ПКК/ПЙД, като отбеляза че не могат да разберат как САЩ могат да установяват сътрудничество с една кървава терористична организация. Той посочи че другият важен въпрос е лидерът на терористичната организация ФЕТО намиращ се в САЩ и че очакват от американската администрация положителни стъпки по този въпрос.


Етикети: изявление , Калън

Още новини по темата