Ердоган прие Столтенберг...

Генералният секретар на НАТО подчерта на значението на Турция за алианса...

Ердоган прие Столтенберг...

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъществи контакти в Анкара.

Столтенберг се срещна с министъра на отбраната Нуреттин Джаникли и с министъра на външните работи Мевлюд Чавушоглу.

Столтенберг бе приет в президентския дворец в Бештепе от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Срещата продължи 1 час и 10 минути.

Обсъдени бяха отношенията Турция-НАТО, сирийският проблем, регионалните въпроси. Столтенберг подчерта че Турция е съюзник със стратегическо значение за алианса.

Генералният секретар на НАТО информира президента Ердоган и относно насрочената за юли в Брюксел среща на високо равнище на НАТО.

Ердоган и Столтенберг се спряха и на съвместната военна операция на САЩ, Великобритания и Франция срещу режима на Есад в Сирия.

Също така бе обсъдена и борбата с тероризма и бе подчертано че страните от алианса трябва да бъдат в солидарност в борбата с терора.

По време на срещата на Столтенберг с външния министър Чавушоглу, на генералния секретар на НАТО бе предадено че страните от алианса трябва да избягват двойния стандарт в борбата с тероризма тъй като той не е заплаха само за Турция а и за всички страни членки на НАТО.

Столтенберг подчерта пред Чавушоглу че НАТО е в солидарност с Турция и че присъствието на сили на алианса е доказателство за значението което се отдава на Турция.

По време на контактите на Столтенберг бе изказано и очакването на Турция по въпроса за продажбата на военна техника и боеприпаси на Турция.Още новини по темата