Ердоган представи новата президентска система...

Броят на министерствата се намалява...

Ердоган представи новата президентска система...

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган представи в подробности новата президентска система и структурата на държавното управление по време на съвместнопредаване на ТРТ 1, ТРТ Ворлд и ТРТ Хабер.

Ероган подчерта че с новата система се цели Турция да бъде превърната в една от най-силните държави в света и да заеме място сред 10тте най-силни икономики.

В новата система се предвижда намаляване на броя на министерствата от 26 на 16 посредством обединяването на някои от министерствата. Например министерството на семейството и социалните политики и министерството на труда и социалната сигурност ще бъдат обединени в министерство на труда, социалните услуги и семейството.

Министерствата на митниците, на търговията и на икономиката ще се обединят в министенрство на търговията.

Министерството за отношенията с ЕС ще се обедини с министерството на външните работи.

В новата президентска система, ще се сформират девет съвета които ще подготвят и предлагат новите стратегии и политики които ще бъдат следвани по различните въпроси. Тези съвети ще дадат възможности на различните професионални и неправителствени организации пряко да вземат участие в подготовките на политиките и стратегиите.

Ще бъдат сформирани девет офиса пряко свързани с президента-финансов офис,        офис за човешки ресурси, офис за дигитални промени и офис за инвестиции.

Също така ще има и девет дирекции пряко свързани към президентството които ще осигурят силна координация и правилно възползване от възможностите на страната-Генерален щаб, Национално разунаване, Отбранителна индустрия, Съвет за национална сигурност, Съвет по вероизповеданията, Държавен съвет за контрол, Съвет за съобщенията, Съвет за стратегия и бюджет.

Една от приоритетните цели на новата система е намаляване на бурокрацията и ускоряване на процеса за приемане на решения.


Етикети: Ердоган

Още новини по темата