Ердоган и Путин се договориха по много важен въпрос

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин се договориха за създаването на  демилитаризирана буферна зона в сирийската провинция Идлиб...

Soçi.jpg

Хуманитарната трагедия в Идлиб бе преодоляна благодарение усилията на Турция.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин се договориха за създаването на  демилитаризирана буферна зона в сирийската провинция Идлиб.

Путин на съвместната пресконференция след срещата си с Ердоган в град Сочи отбеляза, че са обсъдили двустранните отношения и главно търговията.

Путин акцентира, че търговията ще се води с националните валути на двете страни и че съвместните енергийни проекти ще продължат.

Руският лидер каза, че са обсъдили и въпроси с културата и туризма, но че приоритетната тема на срещата е бил Идлиб и че са постигнали съгласуваност по много важен въпрос.

Путин каза: „Безпокоим се от опасността от нападение срещу руските бази в Сирия. Решихме до 15 октомври тази година да създадем по линията на съприкосновение демилитаризирана зона с ширина 15-20 км.”.

Ердоган на свой ред акцентира, че двустгранното сътрудничество продължава да се развива във всяка една област. Президентът Ердоган каза: „С Путин разменихме становища по въпроса със Сирия. Спорязумяхме се по въпроса за създаването от 15 октомври на демилитаризираната буферна зона в Идлиб и за изтеглянето на  опозицията и силите на режима от там”.

Ердоган посочи, че сигурността на зоната ще бъде обезпечавана от турските и руски сили и че по този начин е било възпретяствано избухването на хуманитарна криза в Идлиб.Още новини по темата