Λύπη Γκουτέρες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Επαναλαμβάνει ότι δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών ή του διεθνούς δικαίου

Λύπη Γκουτέρες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

 

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκφράζοντας την λύπη του για την αυξημένη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε την έκκλησή του να επωφελούνται και οι δύο κοινότητες (Τούρκων και Ρωμιών) από τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν γύρω από την Κύπρο.

 

Ο Φαρχάν Χακ εκ των εκπροσώπων του Γκουτέρες, δήλωσε το εξής:
 

«Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι κλιμακώθηκε εκ νέου η ένταση σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων και απευθύνει έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης».

 

Ο Χακ επεσήμανε ότι δεν εναπόκειται στην Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του διεθνούς δικαίου.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση του θέματος και το ξεκλείδωμα συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων.

 

Υπενθυμίζοντας επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ρωμιοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια «ενοποιημένη Κύπρο» θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ανέφερε το παρακάτω:

 

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει αυτό που είχε αναφέρει και στην έκθεσή του της 9ης Ιανουαρίου 2018, ότι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες».ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ