Σχετικά με Φωνή της Τουρκίας ΤRΤ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η πρώτη εξωτερική μετάδοση μέσω ραδιοφώνου στη Τουρκία πραγματοποιήθηκε από το Ραδιόφωνο Άνκαρα στις 8 Ιανουαρίου 1937. Η μετάδοση αυτή είχε γίνει σχετικά με το πρόβλημα της Χάταϊ και είχε μεταδοθεί ο λόγος (δημηγορία) του Πρωθυπουργού Ισμέτ ΙΝΟΝΟΥ μεταφρασμένο στα Αραβικά.
Μετά την επίδραση που είχε η μετάδοση αυτή στη Συρία, στο σαντζάκι (διοίκηση) της Ισκεντερούν και στα περίχωρα άρχισαν να μεταδίδονται από το Ραδιόφωνο της Ιστάνμπουλ τα «Νέα στα Αραβικά». Μετά την επίλυση του προβλήματος του Χάταϊ διακόπηκαν οι μεταδόσεις αυτές που δεν ήταν οργανωμένες (επί μόνιμης βάσης).
Η υπηρεσία των εξωτερικών μεταδόσεων στα Τουρκικά ραδιόφωνα άρχισε να πραγματοποιείται στις 28 Οκτωβρίου 1938 με μεταδότες (σταθμούς) 20 kW στις τέσσερις ακόλουθες γλώσσες: Τουρκικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
Οι αντικειμενικές μεταδόσεις κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του «Υψηλής Συχνότητας Ραδιοφώνου Άνκαρα» κίνησε την προσοχή των ραδιόφωνων του κόσμου και της κοινής γνώμης.
Στα χρόνια μεταξύ 1942-1949 γεννήθηκε η ευκαιρία της μετάδοσης σε Αμερική, Δυτική Ευρώπη, Άπω Ανατολή και Αυστραλία.

Μια σημαντική περίοδος στις εξωτερικές μεταδόσεις συμπεριλαμβάνει και τα χρόνια 1949-1958. Την περίοδο αυτή η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στο πόλεμο της Κορέας, εξελίχθηκαν οι σχέσεις της με τη Δύση.
Οι εξωτερικές μεταδόσεις που πραγματοποιούνταν από την ίδρυση της με την ονομασία Υψηλή Συχνότητα Ραδιοφώνου Άνκαρα, από τον Ιανουάριο του 1963 άρχισαν να πραγματοποιούνται με την ονομασία Φωνή της Τουρκίας.

Με την ίδρυση του φορέα της Τουρκικής Ράδιο Τηλεόρασης στις 1η Μαίου 1964, η Φωνή της Τουρκίας άρχισε να μεταδίδει ως ένας νέος οργανισμός μέσα από τη δομή της TRT.
 

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Στο παρόν οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις του φορέα της Τουρκικής Ραδιό Τηλεόρασης προς το εξωτερικό πραγματοποιούνται εκ μέρους της Φωνής της Τουρκίας.
Η Φωνή της Τουρκίας (VOT) υπάγεται (βρίσκεται υπό την ευθύνη) στη Διεύθυνση Εξωτερικών Μεταδόσεων κάνει μεταδόσεις στις 29 ακόλουθες γλώσσες Τούρκικα, Γερμανικά, Αραβικά, Αλβανικά, Αζερικά, Βοσνιακά, Βουλγάρικα, Κινέζικα, στη γλώσσα Νταρίτζε, Περσικά, Γαλλικά, Γεωργιανά, Κροατικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, γλώσσα Καζαχστάν, Κιργιζικά, Ουγγρικά, Μακεδονικά, Ουζμπεκικά, Πεστουτζά, Ρουμάνικα, Ρώσικα, Σερβικά, Ταταρικά, Τουρκμενικά, Ουρντού και Ελληνικά.
Η Φωνή της Τουρκίας εκπέμπει σε όλο τον κόσμο μέσω των μεταδοτών υψηλής συχνότητας, δορυφόρου και Ιντερνέτ. Η Φωνή της Τουρκίας προσπαθεί εξελίσσοντας το δίκτυο μετάδοσης της με τα τοπικά κανάλια FM να προσεγγίσει περισσότερο τους ακροατές της και να αυξήσει το τοπικό περιεχόμενο.
Η Φωνή της Τουρκίας έχει υιοθετήσει ως αρχή την αντικειμενική, έμπιστη και γρήγορη ειδησεογραφία, εξελίσσει τις έγχρωμες και ενδιαφέρουσες μεταδόσεις της που απευθύνονται σε ακροατές από κάθε ομάδα και ηλικία, δυναμώνει την θέση της ως η πιο έμπιστη πηγή πληροφορίας του κόσμου.
Στις εκπομπές της που βαρύτητα έχουν οι ειδήσεις και τα ενημερωτικά προγράμματα, τα προγράμματα πολιτισμού-τεχνών και μουσικής προβάλλονται από κάθε άποψη η Τουρκία και ο Τούρκος άνθρωπος. Βγάζει σε πρώτο πλάνο την περιφερειακή συνεργασία της Τουρκίας και σύμφωνα με την πολιτική της που σκοπεύει την βελτίωση των καλών σχέσεων με τους γείτονες βγάζει σε πρώτο πλάνο στις εκπομπές της τα θέματα της ειρήνης και της πολιτιστικής συνεργασίας.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Φωνή της Τουρκίας.