Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (22-2017)

Τα κεράσια της Θράκης

Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης (22-2017)

 

 

 

            Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτήν εδώ την εκπομπή στον πρωτογενή τομέα ως κύριο πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας της Θράκης. Πρωταρχική απασχόληση του μειονοτικού πληθυσμού είναι η καλλιέργεια του καπνού. Δίπλα σε αυτήν υπάρχουν μικρότερης κλίμακας καλλιέργειες, εξίσου ποιοτικές και σημαντικές για την τοπική οικονομία.

 

            Ένα τέτοιο προϊόν είναι το κεράσι. Η καλλιέργειά του εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή Γιακά της Ροδόπης. Πρόκειται για τα γνωστά κερασοχώρια που βρίσκονται μετά την Πανεπιστημιούπολη στην Κομοτηνή.

 

            Αυτό το διάστημα γίνεται η συγκομιδή κερασιών που περιλαμβάνει διάφορες ποικιλίες. Είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν με μεγάλη ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Λόγω των χρονικών περιορισμών καθώς πρόκειται για ένα εποχιακό προϊόν βραχείας χρονικής διάρκειας, το κεράσι απορροφάται σε χρόνο ρεκόρ στο σύνολο της παραγωγής.

 

            Τόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια κερασιού στην συγκεκριμένη περιοχή ώστε ο Δήμος Ιάσμου έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια Φεστιβάλ Κερασιού στις αρχές Ιουνίου στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται αθλητικοί αγώνες, μουσικές συναυλίες, χορευτικά δρώμενα, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί προσφέρουν απλόχερα την παραγωγή τους στον κόσμο.

 

            Την ίδια στιγμή στα τοπικά αστικά κέντρα θα συναντήσει κανείς σχεδόν σε κάθε γωνιά παραγωγούς να πουλούν σε πάγκους την πραμάτεια τους. Αυτήν την περίοδο το μάτι του επισκέπτη στην πόλη της Κομοτηνής ή της Ξάνθης γεμίζει με το κόκκινο των κερασιών. Όσοι έρχονται να μείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις πόλεις αυτές, όπως οι φοιτητές, έχουν συνδυάσει το κεράσι με την περιοχή, όχι αδικαιολόγητα.

 

            Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι χαλαζοπτώσεις στην περιοχή που καλλιεργούνται τα κεράσια με αποτέλεσμα να καταστρέφεται σημαντικό μέρος της παραγωγής. Έτσι και φέτος, μέσα σε ένα απόγευμα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνοδεύτηκαν από χαλαζόπτωση προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε Δύμη, Φωλιά, Σύμβολα, Ασώματους, και σε άλλους οικισμούς της περιοχής του Γιακά.   

 

            Η χαλαζόπτωση είναι πραγματικά ο φόβος και ο τρόμος των παραγωγών. Το σκηνικό είναι συνηθισμένο, σχεδόν η διαδικασία που ακολουθείται έχει γίνει ρουτίνα, αν εξαιρέσει κανείς τα πρόσωπα που αλλάζουν κατά καιρούς. Την χαλαζόπτωση ακολουθούν επιτόπιες επισκέψεις πολιτικών προσώπων, ανακοινώσεις, δηλώσεις, η κινητοποίηση του τοπικού παραρτήματος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, αρμόδιο φορέα για τις αποζημιώσεις των παραγωγών.

 

            Συνήθως κατατίθενται σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή όπως φέτος όπου δύο βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος πρόλαβαν τους συναδέλφους των άλλων κομμάτων. Στην ερώτησή τους παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία, μιλάνε για ολική καταστροφή σε συγκεκριμένους οικισμούς, μιλάνε για καταστροφή και των φυτωρίων καπνού, και τέλος, ζητάνε την άμεση καταγραφή και την έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών για το σύνολο των ζημιών.

 

            Επίσκεψη στον Διοικητή του ΕΛΓΑ στην Αθήνα πραγματοποίησε και ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, όπου ζήτησε με τη σειρά του την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού προκειμένου να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγέντες παραγωγοί.   

 

            Δύο ειδήσεις ωστόσο είναι αυτές που πρέπει να χαροποιούν τους ντόπιους κερασοπαραγωγούς. Η πρώτη έρχεται από δηλώσεις που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης με το πέρας της επίσκεψής του στις πληγείσες περιοχές. Ο Αντιπεριφερειάρχης διαπίστωσε την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών και ανέφερε τις ενέργειες που έκανε σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ. Κλείνοντας τις δηλώσεις του μας έδωσε την πιο σημαντική είδηση «Μέλημά μας είναι η προστασία του κερασιού ως παραγωγή ενώ στο μέλλον στόχος είναι να γίνει καμπάνια με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της χαλαζόπτωσης μέσω εναλλακτικών μεθόδων». 

             

            Εδώ κολλάει αυτό που λέει κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το κεράσι πρέπει να είναι αυτήν την περίοδο πρώτη είδηση για την ποιοτική παραγωγή, για την επιτυχία της καλλιέργειας, για όλο το πολιτισμικό υπόβαθρο που το πλαισιώνει κι όχι για την χαλαζόπτωση και τις καταστροφές.

 

Επειδή όπως αναφέραμε οι χαλαζοπτώσεις τείνουν να γίνουν ρουτίνα κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι θετικό το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές άρχισαν να σκέφτονται εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Διότι εφόσον υπάρχει εναλλακτική οδός προστασίας της καλλιέργειας, η εφαρμογή της θα σηματοδοτήσει και την ουσιαστική στήριξή της από την πλευρά της πολιτείας.

 

            Για τους 1.200 καλλιεργητές της περιοχής του Γιακά εξίσου σημαντική είναι και η λειτουργία από την φετινή χρονιά της υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και συσκευασίας κερασιού ΥΑΚΑ ΙΚΕ, του γνωστού στην περιοχή επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ, στη Δύμη της Ροδόπης. Η μονάδα άγγιξε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, κατασκευάστηκε μέσα σε διάστημα έξι μηνών, βρίσκεται σε έκταση 34 στρεμμάτων και στόχο έχει την επεξεργασία περισσότερων από 1.500 τόνων ετησίως.

            Για τους σκοπούς αυτούς η εταιρεία έχει πιστοποιήσει 300 παραγωγούς με σεμινάρια κλαδέματος και άλλων γνώσεων, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι να προχωρήσει σε συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς. Στην μονάδα δημιουργήθηκε ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας για μία περιοχή που πλήττεται έντονα από την ανεργία κυρίως στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες και στον γυναικείο πληθυσμό.

            Η υπογραφή του Λεβέντ Σαδήκ είναι εγγύηση για την επιτυχία μιας επιχείρησης. Αυτό δείχνουν άλλωστε μέχρι σήμερα οι επιχειρηματικές του κινήσεις που ήταν όλες καλά μελετημένες και έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επένδυση στην περιοχή του Γιακά αν μη τι άλλο θα αναδείξει το προϊόν και θα συμβάλει στην στήριξη της καλλιέργειας.

            Απομένει στους ίδιους τους κερασοπαραγωγούς να μπούνε στην λογική της εξέλιξης, να μην μείνουν στάσιμοι, αξιοποιώντας την εμπειρία και των γνώση του παρελθόντος να τολμήσουν να κάνουν βήματα μπροστά ώστε το προϊόν τους που είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικής ποιότητας να αναπτυχθεί καλλιεργητικά και να κυριαρχήσει στις διεθνείς αγορές.

 ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ